Прес-центр23 березня 2022, 14:03

Держава намагається врятувати кожний бізнес, який здатний працювати, та буде відновлений після нашої перемоги, – Сергій Гайдай

«Усвідомлюючи, що план кремля зі швидкої окупації України зруйновано, ворог перейшов до тактики тотального знищення інфраструктури. На Луганщині зруйновано понад 600 об’єктів, і це вже офіційно зафіксовані факти. Вчора ворог спалив «Рубіжанську панчішну мануфактуру» та у безглуздому шаленстві розбомбив, навіть Лисичанський НПЗ, що належить  росіянам. За таких умов держава намагається врятувати кожний бізнес, який здатний працювати, та буде відновлений після нашої перемоги у повному обсязі», - зазначив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він наголосив, що Президент, Уряд та Верховна Рада створили всі умови для того, щоб підприємці могли працювати.

Серед основних рішень:

Програма «Доступні кредити «5-7-9 %».

Кредит під 0 % для будь якого-бізнесу протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення. Після цього кредитна ставка становитиме 5 %. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн гривень. Кредит зможе отримати будь-яка компанія, де кінцевими бенефіціарами з часткою понад 50 % є українці. Водночас не зможуть взяти кредит підприємства, учасником або кінцевим бенефіціаром яких є громадяни держави-агресора або ж особи, які належали до терористичних організацій.

Підтримка працевлаштування внутрішньо переміщених осіб: 6,5 тисяч гривень отримають роботодавці на компенсацію зарплати працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб протягом двох місяців. Для участі в програмі підприємству потрібно укласти трудовий контракт з громадянином, який є внутрішньо переміщеною особою, і зареєструвати дані про працевлаштовану особу через портал «Дія» або надати заяву до Державної служби зайнятості. Такий порядок діятиме під час воєнного стану та ще 30 днів після його завершення.

Крім того, на період введення воєнного стану в Україні скасовані планові та позаплановіперевірки діяльності підприємств. Суттєво спрощена процедура започаткування та ведення бізнесу. Відтепер замість отримання дозволу чи ліцензії, достатньо подати повідомлення (декларацію), що підприємство відповідає всім вимогам закону. Декларацію можна подати фізично – через ЦНАП, або онлайн – через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, додаток або портал «Дія».

Для надання допомоги українцям, які втратили роботу та дохід внаслідок відкритої російської агресії, розширена державна програма  єПідтримка, в рамках якої ФОПи усіх груп та їх наймані працівники, за яких сплачено ЄСВ, можуть одержати одноразову виплату 6 500 гривень від держави.

Держава також компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття витрат, пов’язаних зі здійсненням сільськогосподарської діяльності, підприємствам з земельним банком до 10 тисяч га. Аграріям будуть надаватися державні гарантії на 80 % суми кредиту.

У той же час розпочато роботу з переміщення виробничих потужностей підприємств з територій, де є загроза бойових дій, на безпечні території.