Прес-центр3 червня 2023, 15:06

«Головне врятувати людей! Вони повернуться на деокуповані території та усе відновлять», - Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на форумі «Луганщина-85»

«Зараз не час святкувати, але час нагадати про нашу рішучість звільнити та відновити Луганщину, консолідувати наші зусилля задля Перемоги та скорішого повернення на рідну землю», - зазначив начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор, відкриваючи Форум «Луганщина–85!».

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, яка взяла участь у форумі, високо оцінила роботу керівництва Луганської області щодо підтримки переселенців та наголосила: «Головне врятувати людей! Вони повернуться на деокуповані території та усе відновлять».

Вона наголосила, що Луганщина прийняла на себе найбільший тягар російської агресії та додала: «Контрнаступ вже йде і деокупація буде скорою, отже ми маємо працювати так швидко, як працюють наші ЗСУ. Я тут саме для того, щоб почути від внутрішньо переміщених осіб, що потрібно було зробити учора, що потрібно-завтра… Ми маємо чіткі плани, розрахунки, а головне людський ресурс, щоб повернути та відновити Луганщину, Донеччину, Херсонщину та український Крим».

Артем Лисогор презентував учасникам форуму пріоритетні проєкти розвитку Луганської області після деокупації території та наголосив, що тільки інноваційний підхід надасть шанс на прискорення відновлення регіону.

Зокрема, були представлені проєкти створення мінітеплоелектростанції із застосуванням технологій екологічного виробництва електроенергії у рамках індустріального парку «Східний регіон», будівництва агрологістичного хабу, створення агрокластерів та підприємства з виробництва біоетанолу та біополімеру. У форумі взяли участь начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, заступниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ірина Грицай, народний депутат України Олексій Кузнецов та Почесний консул Литовської Республіки у Луганській області Робертас Габулас. Про вже реалізовані міжнародні проєкти щодо соціалізації ВПО та підтримки громад Луганської області розповіли Директор програми «Демократія та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський та керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру Нільс Крістенсен.

Представники міжнародних інституцій запевнили голову облдержадміністрації у подальшому конструктивному співробітництві.