Прес-центр23 червня 2022, 13:06

Львівщина та Кіровоградщина першими надали підтримку підприємцям, які перемістили бізнес із Луганщини, – Сергій Гайдай

Вимушено зупинили діяльність тисячі фізичних осіб – підприємців Луганщини, 3 408 підприємств, у тому числі 479 промислових.

Їх майнові комплекси розташовані в зоні активних бойових дій, – повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Бізнесова інфраструктура зазнала значних пошкоджень та руйнувань. Економічні втрати обчислюються сотнями мільярдів гривень. За результатами онлайн опитувань, в яких узяли участь лише 282 суб’єкти господарювання, загальна сума прямих збитків становить 4,6 мільярда гривень. Ці показники ще будуть змінюватися, бо інформації для опрацювання в нас дуже багато», – підкреслив очільник Луганщини.

Усі зібрані дані надаються до Міністерства економіки України для прийняття відповідних рішень та будуть використовуватись як доказова база під час розгляду в міжнародних судах справ щодо відшкодування збитків.

Сергій Гайдай зазначив, що державною програмою релокації бізнесу з території активних бойових дій вже скористалися 25 підприємств Луганської області.

Заявки щодо участі в цій програмі, які нещодавно надійшли від представників бізнесу, знаходяться в обробці на різних стадіях розгляду. Деякі підприємства перемістились до безпечних регіонів країни самостійно.

За інформацією Сергія Гайдая, найбільша кількість підприємців Луганщини здійснюють діяльність в Дніпропетровській області.

«Вони не тільки врятували власний бізнес та отримали допомогу від держави, а ще й зберегли робочі місця, допомогли переїхати та облаштуватися трудовим колективам», – додав він.

Начальник обласної військової адміністрації висловив окрему подяку Кіровоградській обласній військовій адміністрації, яка одна з перших виявила готовність стати надійним тилом для переміщених підприємств Луганщини та проводила активну роботу з пошуку/підбору площ для розміщення виробництва і розселення персоналу.

А також Львівській обласній військовій адміністрації, яка ініціювала підтримку передислокованих підприємств шляхом надання безповоротної фінансової допомоги, залучивши до співпраці Western NIS EnterpriseFund (WNISEF) – регіональний фонд з 25-річним досвідом інвестування в малі та середні компанії.

Слід зазначити, що програма розвитку ООН активно надає матеріально-технічну та юридичну допомогу у релокації бізнесу зі східних регіонів на захід країни.

DepositPhotos (мікростокове агентство, Нью-Йорк, США) створило платформу допомоги мікро- та малому бізнесу KeepGoing та надає медійну, інформаційну та фінансову підтримку підприємцям, яким довелось розпочинати свою господарську діяльність на новому місці.

У межах ініціативи EU4Business Європейський Союз надає різнопланову допомогу малим і середнім підприємствам України: фінансування, консультації, навчання, а проєкт Американської торговельної палати в Україні DoingBusinesswithUkrainians дає можливість українським підприємцям отримувати нові контракти з іноземним компаніями.