Прес-центр28 вересня 2021, 10:09

Майже на чверть зменшилася кількість кримінальних правопорушень щодо домашнього насильства у порівнянні з минулим роком, – Обласна координаційна рада

Під керівництвом заступниці голови облдержадміністрації, уповноваженої з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків Катерини Безгинської відбулося засідання Обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Доповідач від Луганської обласної прокуратури розповів про стан та результати досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством.

Зауважено, що в березні на координаційній нараді керівників правоохоронних органів Луганщини їх роботу зорієнтовано на ефективну протидію зазначеному напряму.

Кількість цих кримінальних правопорушень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилася майже на чверть (зі 113 до 87, або -23 %). Відповідно зменшилася й кількість потерпілих (зі 116 до 89 осіб, із яких п’ять – діти).

Також значно поменшало тяжких і особливо тяжких злочинів (чотири у 2021 році – вісім у минулому), у тому числі злочинів проти особи – умисних вбивств (два у 2021 році – п’ять у минулому).

Разом із тим, відзначено збільшення (з 32 до 38) кількості облікованих кримінальних правопорушень, передбачених ст. 126-1 КК України (домашнє насильство).

До суду направлено 73 кримінальних провадження (із 87 розслідуваних, або 84 %). Тоді як в цілому питома вага направлених до суду проваджень усіх категорій становить близько 30 %. Уперше за останні роки в області до суду направлено два обвинувальних акти за ст. 390-1 КК України (невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників).

За результатами доповіді Луганській обласній прокуратурі доручено спільно з Головним управлінням Національної поліції в Луганській області провести вивчення стану дотримання вимог кримінального процесуального законодавства при прийманні, реєстрації, розгляді та вирішенні заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, здійсненні їх досудового розслідування. За результатами заплановано розробити алгоритм дій правоохоронців від часу отримання заяви до стадії контролю за поведінкою засудженого, зокрема щодо виконання обмежувальних заходів.

Про зміни в нормативно-правовій базі щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі розповів начальник відділу аналізу та планування Управління превентивної діяльності ГУ НП в Луганській області Андрій Наконєчний.

Директор Агенції регіонального розвитку Східного Донбасу Лариса Бичкова доповіла про попередні результати проєкту «Скорочення ґендерної нерівності серед жінок сільського населення шляхом підвищення компетенцій у сфері підприємництва та правосуддя». Проєкт впроваджується за підтримки USAID з травня 2020 по листопад 2021 років. Так, 350 жінок підвищили обізнаність з питань ґендерної рівності та резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», 29 підприємниць залучили інвестиції для розвитку бізнесу на загальну суму понад 6 млн гривень, 9 самозайнятих жінок розпочали підприємницьку діяльність.

Про заплановану акцію «Хода за свободу» з нагоди Європейського дня боротьби із торгівлею людьми та щорічну Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства» розповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.