Прес-центр25 жовтня 2019, 14:10

Найболючіші питання Луганщини розглянуто на виїзному засіданні парламентського Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції

Сьогодні, 25 жовтня, в облдержадміністрації відбулося розширене виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Під час засідання було розглянуто дотримання прав громадян України, які проживають в районі проведення Операції об’єднаних сил та на тимчасово окупованих територіях з метою визначення першочергових законодавчих ініціатив.

Найбільш гострі для області проблеми озвучив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький.

За його словами, перед областю стоять великі економічні виклики, передумовою яких є цілий комплекс чинників. Через економічну блокаду тимчасово окупованої території Луганщина недоотримала значну суму коштів. Йдеться про понад 600 млн грн у 2017 році, 750 млн грн у 2018 році та, за прогнозами, близько 800 млн грн у поточному році. «За два з половиною роки ми втратили понад два мільярди гривень, які могли б піти на розвиток нашої громади, – наголосив Віталій Комарницький та звернув увагу присутніх, що область заробляє лише 536 млн грн на рік. – Вважаю, що ми повинні розглянути компенсацію з державного бюджету недоотриманих областю коштів внаслідок блокади».

Також очільник області зауважив, що фактично не виконується постанова КМУ № 486, якою передбачено додаткову надбавку до заробітної плати працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Для Луганської області сума за у цьому році становить 56 млн грн.

Окремо було розглянуто питання енергетичної безпеки Луганщини. «Стратегічне значення для нас має стала робота Луганської ТЕС, що розташована у м. Щасті. Через те, що Російська Федерація не ліцензувала поставку вугілля, електростанція працює на газу, через що в 1,8-2 рази підвищилася собівартість електроенергії. Наразі на ТЕС працює лише один енергоблок, що може виробляти до 200 кВт електроенергії. Зараз область потребує 250 кВт, а взимку – мінімум 330 кВт. Тобто запуск другого енергоблоку для нас життєво необхідний», – пояснив Віталій Комарницький.

Проблеми в енергетичній сфері області тісно пов’язані з транспортною складовою, оскільки лише три райони (Попаснянський, Кремінський та Сватівський) мають сполучення зі всеукраїнською мережею залізничних доріг. Відтак, відсутня можливість поставляти українське вугілля до м. Щастя. Для будівництва залізничної гілки, що приєднає відрізок Кіндрашівська-Нова – Лантратівка до української залізниці необхідно 2,2 млрд грн. Тому голова облдержадміністрації звернувся до парламентарів з проханням передбачити необхідні кошти окремим рядком у державному бюджеті на 2020 рік.

Поліпшення залізничного сполучення північних районів області, за словами Віталія Комарницького, значно сприятиме розвитку аграрного сектору регіону, а отже – економічному розвитку Луганщини.

Крім того, Віталій Комарницький закликав народних депутатів сприяти сталій роботі вугледобувних підприємств «Первомайськвугілля» та «Лисичанськвугілля», робота яких наразі є збитковою. Заборгованість по заробітній платі складає 348 млн грн, і попри рішення Уряду виділити 1 млрд грн для погашення заборгованості перед українськими шахтарями, цієї суми не вистачить для погашення заборгованості на вугледобувних підприємствах Луганщини, а тим паче – забезпечити своєчасне отримання заробітної плати шахтарями перед новорічними святами. За словами очільника області, необхідно звернути увагу на інвестування коштів у розвиток підприємств.

Підтримки з державного бюджету область також потребує для відновлення третинного рівня медицини. Йдеться про 1 млрд грн. «Ми єдина область в Україні, що не має обласної клінічної лікарні», – наголосив голова облдержадміністрації.

Проблемним питанням Луганської області є також стале водопостачання, зокрема робота «Лисичанськводоканалу», що має борг за електричну енергію, а також «Попанснянського водоканалу», перед якими існує борг за поставлену воду жителям тимчасово непідконтрольної українській владі території області.

Торкаючись проблеми визначення статусу КПВВ «Станиця Луганська» Віталій Комарницький закликав членів комітету врегулювати це питання на законодавчому рівні та нарешті визначити балансоутримувача цього об’єкту. Такий крок сприятиме покращенню умов перетину лінії розмежування жителями тимчасово окупованої території.

У заході взяли участь голова Комітету - Дмитро Лубінець, перший заступник голови Комітету - Максим Ткаченко, заступники голови комітету Руслан Горбенко та Неллі Яковлєва, секретар Комітету - Рустем Умєров, а також члени Комітету.