Прес-центр2 жовтня 2019, 16:10

Обговорено перспективи розвитку конярства в Луганській області

В облдержадміністрації відбулася нарада під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка за участю директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергія Хлякіна, в. о. директора ДП «Конярство України» Катерини Рожковської та директорів Стрілецького, Лимарівського, Деркульського та Новоолександрівського кінних заводів.

Під час наради розглянуто питання ефективності використання сільськогосподарських земель державним підприємством та перспективи розвитку конярства в Луганській області.

Було зазначено, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2010 року № 2305 «Деякі питання розвитку конярства» кінні заводи реорганізовано шляхом приєднання їх до ДП «Конярство України» без права юридичної особи. Як наслідок підприємства залишились без матеріально-технічних засобів, що негативно впливає на ефективність використання сільськогосподарських угідь та не дає можливості здійснювати виробничий процес у повному обсязі.

Зокрема, Юрій Погуляйко зазначив, що останнім часом конезаводи мають один з найнижчих показників по урожайності зернових та технічних культур в обласному рейтингу, щороку недоотримують близько 100 млн гривень доходів, втрачають конкурентоспроможність у своєму сегменті.

За підсумками наради запропоновано ДП «Конярство України» розробити дорожню карту розвитку галузевих підприємств у Луганській області; підготувати та організувати тендер на послуги з обробітку землі конезаводів під врожай 2020 року; оформити право власності на земельні ділянки філій Деркульського, Стрілецького та Новоолександрівського конезаводів; розробити план реструктуризації кредиторської заборгованості.