Прес-центр16 червня 2020, 17:06

Продовжено публічні консультації щодо узгодження змін до Конституції України в частині децентралізації

За спільною ініціативою Офісу Президента України, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Міністерства розвитку громад та територій України продовжуються розпочаті у лютому 2020 року інклюзивні публічні консультації щодо узгодження змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Процес публічного обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації, який був призупинений через карантинні обмеження, поновлено в онлайн-форматі.

15 червня у рамках циклу в онлайн-форматі відбулася зустріч представників Донецької та Луганської областей. Від Луганської області у зустрічі взяли участь 14 представників органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій та громадських організацій.

Учасники мали можливість ознайомитися з логікою розпочатого процесу та запланованими етапами, а також висловитися щодо їх бачення необхідних змін до Конституції України. Найбільш дискусійними були питання щодо запропонованої дворівневої системи місцевого самоврядування, наглядових повноважень державних органів та їх взаємовідносин з органами місцевого самоврядування.

Шляхом онлайн голосування було визначено представників від Луганської області на наступну зустріч в Києві для обговорення пропозицій змін до Конституції України: члена правління Асоціації міст України, Новопсковського селищного голову Вадима Гаєва, начальника Управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації ОДА Вадима Лазнікова, керівника ГО «КРИЗОВИЙ МЕДІА-ЦЕНТР «СІВЕРСЬКИЙ ДОНЕЦЬ» Олену Ніжельську, голову Луганського регіонального відділення Асоціації органів місцевого самоврядування (Асоціації об’єднаних територіальних громад), Троїцького селищного голову Дмитра Палагна та голову Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області, члена правління УАРОР, голову Кремінської районної ради Володимира Прокопенка.