Прес-центр18 червня 2020, 15:06

Швейцарія допомагатиме Луганщині в розбудові системи охорони психічного здоров'я

Сьогодні відбулося підписання Меморандуму між Луганською обласною державною адміністрацією - обласною військово-цивільною адміністрацією та  GFA Consulting Group GmbH про співпрацю з Проєктом «Психичне здоров’я для України» (MH4U).

Документ підписали очільник області Сергій Гайдай та координатор Проєкту в Луганській та Донецькій областях Віталій Климчук.

Безпосередньо скайпзв’язком зі Швейцарії до церемонії долучився керівник проєкту  Гайко Кьоніґштайн.

Донором виступає Уряд Швейцарської Конфедерації через Швейцарську Агенцію з Розвитку та Співробітництва Міністерства закордонних справ Швейцарії (ШАРС/SDC), Швейцарське бюро співробітництва в Україні Посольства Швейцарії в Україні.

Мета проєкту, який реалізовуватиметься до 30 вересня 2023 року, – зміцнення системи охорони психічного здоров’я в Луганській області, покращення якості послуг для людей із цими проблемами.

Під час заходу Віталій Климчук зазначив: «Луганщина – перший регіон в Україні, де ми започатковуємо проєкт «Психічне здоров’я для України» (MH4U). Ми щиро бажаємо допомогти людям підтримувати здоров’я та щоб вони вчасно отримували послуги. Бо для України ця медична проблема є вкрай актуальною».

Керівник проєкту Гайко Кьоніґштайн сказав, що ситуація в Україні погіршується, і так трапляється, що жителі не отримують допомогу вчасно. Організатори мають за ціль надавати підтримку людям з різними психічними розладами.   

У свою чергу, голова облдержадміністрації Сергій Гайдай наголосив: «Приємно, зауважити: ще в одному напрямі Луганщина стає першою. Ми запроваджуємо цей проєкт, тому що тут, в нашому регіоні, який потерпає від війни, обстрілів та вибухиів люди потребують психологічної допомоги і реабілітації. Та вкрай важливо напроваджувати превентивні заходи, адже тяжкі наслідки складно долати».

Також він подякував партнерам за спільну справу та запевнив, що разом вони  вирішать багато нагальних гострих питань.

У результаті виконання плану заходів очікується розбудова цілісної та ефективної системи охорони психічного здоров’я населення області, що передбачатиме покращення якості життя. Зокрема, планується досягти:

̶            зменшення прямих та непрямих втрат економіки через повну або часткову непрацездатність осіб, що мають проблеми з психічним здоров’ям;

̶            забезпечення доступності допомоги щодо психічного здоров’я на рівні територіальних громад; підвищення доступу до послуг із психічного здоров’я на 10%.

̶            зменшення інституціалізації та, як наслідок, сегрегації осіб, що мають проблеми з психічним здоров’ям;

̶            усунення бар’єрів доступу до послуг для осіб з психічними та інтелектуальними порушеннями;

̶            зменшення рівня смертності внаслідок самогубств та психічних розладів;

-           підсилення ролі громадського сектору у сфері охорони психічного здоров’я.