Прес-центр7 вересня 2021, 11:09

В області тривають роботи щодо архівної справи та діловодства в умовах децентралізації

Про стан забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду та з кадрових питань (особового складу) юридичних осіб, які припиняються, в умовах децентралізації влади та зміни адміністративно-територіального устрою області під час апаратної наради доповіла директор Державного архіву Луганської області Вікторія Кривицька.

Спікер зазначила, що з дев’яти райдержадміністрацій, які припиняються, п’ять (Біловодська, Кремінська, Марківська, Міловська, Попаснянська) – передали документи НАФ на зберігання до архівних установ (архівні фонди закрито), чотири (Білокуракинська, Новопсковська, Станично-Луганська, Троїцька) – здійснили науково-технічне опрацювання документів і готують документи НАФ до передачі на зберігання до архівних установ області.

Вже 35 самостійних структурних підрозділів райдержадміністрацій передали документи НАФ на зберігання до архівних установ (архівні фонди закриті), а 11 – здійснили науково-технічне опрацювання, у 16 –робота триває.

Слід зауважити, що процесом реформуванням охоплені усі сфери суспільного життя та державного управління. Також розпочато і реорганізацію судової галузі. Так, Марківський, Новоайдарський, Новопсковський районні, Лисичанський міський суди здійснили науково-технічне опрацювання документів відповідно до вимог чинного законодавства; Біловодський, Кремінський, Міловський, Сватівський, Старобільський, Троїцький районні, Рубіжанський, Сєвєродонецький міські – в стадії завершення цього процесу; Білокуракинський, Станично-Луганський, Попаснянський районні суди – мають не упорядковані документи з моменту утворення.

З 195 міських, селищних, сільських рад та ВЦА, які увійшли до складу ОТГ, 105 передали документи НАФ на зберігання до архівних установ (фонди закрито), 25 – завершили науково-технічне опрацювання документів НАФ та з кадрових питань (особового складу), 65 – цю роботу продовжують.

Повністю упорядковані і передані на зберігання до архівних установ області документи місцевих рад, які увійшли до складу Біловодської, Красноріченської, Лисичанської, Шульгинської територіальних громад.

Наразі архівними установами області прийнято 8150 документів НАФ та 5497 – з кадрових питань (особового складу).

Завантаженість трьох архівосховищ архівного відділу Сватівської райдержадміністрації (м. Сватове, смт Білокуракине, смт Троїцьке) досягла 100%, архівосховищ архівних відділів Рубіжанської міської ради і Сєвєродонецької міської ВЦА – 99 % та 96 % відповідно.

Завантаженість архівосховищ  трудових архівів: КУ «Об’єднаний трудовий архів Новопсковської селищної територіальної громади», КУ Нижньодуванської селищної ради «Трудовий архів територіальних громад Сватівського району», КУ «Станично-Луганський об'єднаний трудовий архів» досягла 100 %; а ще 3  (КУ «Трудовий архів територіальних громад Троїцького району» - 98 %; КУ «Трудовий архів територіальних громад Біловодського району» - 95 %; КУ Попаснянської міської ради «Трудовий архів територіальних громад району» - 95 %) досягла або перевищила 95 %.

Наприкінці доповіді Вікторія Кривицька підкреслила: «Наразі наше завдання –зробити все можливе щодо завершення науково-технічного опрацювання документів, та відповідно до вимог чинного законодавства передати їх на зберігання».