Прес-центр23 червня 2023, 12:06

В Україні спростили механізм добровільних страхових внесків до пенсійної системи

Згідно з Законом № 2734–IX від 04.11.2022 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхування», спрощено механізм підтримки існуючої солідарної пенсійної системи завдяки добровільним внескам.

По-перше, укладання договору можна зробити дистанційно. Не потрібна фізична присутність в органах Пенсійного фонду, договір укладається в електронній формі на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Здійснити добровільний внесок також можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

По-друге, не потрібно подавати жодних звітів. Інформація про сплату страхових внесків до системи персоніфікованого обліку вноситься Пенсійним фондом автоматично за фактом зарахування коштів, про що формується повідомлення в особистий кабінет застрахованої особи на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду.

Скористатися сервісом можна у декілька кліків – укласти електронний договір і сплатити кошти. Система зарахує внесок автоматично.

Сплачувати добровільні внески дозволяється незалежно від місцезнаходження, перебуваючи в будь-якому місці України або за кордоном.