Прес-центр8 жовтня 2019, 15:10

Віталій Комарницький доручив посилити роботу в напрямі погашення заборгованості по внесках до пенсійного фонду

Про актуальні напрями роботи органів Пенсійного фонду України в Луганській області на апаратній нараді в облдержадміністрації доповіла начальник Головного управління Ольга Шарунова.

Вона зазначила, що значна частина надходжень коштів до бюджету Фонду (близько 98 %) забезпечується сплатою  єдиного соціального внеску. Станом на 1 вересня виконання планових показників з ЄСВ становило 101,5 %: надійшло 1 млрд 730 млн гривень, що більше показника аналогічного періоду минулого року на 259,2 млн гривень.

Втім, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький доручив посилити роботу в напрямі погашення заборгованості по внесках до пенсійного фонду. Це, зокрема, стосується п’яти комунальних підприємствах житлово-комунального комплексу Лисичанська та Лисичанського тролейбусного управління. Наразі заборгованість по внесках до Пенсійного фонду складає 12,6 млн гривень, тобто не зарахування страхового стажу працівникам підприємств у середньому з 2007 року.

Незначне погашення заборгованості спостерігається в Кремінському виробничому управлінні водопровідно-каналізаційного господарства, борг якого по внесках до Фонду складає 1,3 млн гривень.

Крім того, триває робота з легалізації заробітної плати. Станом на 1 вересня виявлено 288 суб`єктів господарювання, які нараховували заробітну плату найманим працівникам менше мінімальної. В порівняні з початком року кількість таких осіб скоротилося на 2,3 тис. осіб, або 30,2 % та складає біля 4 % від загальної кількості найманих працівників області.

Також легалізовано 1 833 робочих місця, додаткове надходження в бюджет  ЄСВ на суму 1,8 млн гривень, що у два рази більше у порівнянні з минулорічними показниками.

Спікер повідомила, що станом на 1 вересня в області нарахування та виплата пенсій здійснювалися 339,4 тис. осіб. Це майже на 10 тис. осіб більше у порівнянні  з початком року. Кількість пенсіонерів – внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку, дорівнює 168,7 тис.

За вісім місяців 2019 року видатки на фінансування пенсійних виплат склали
9,8 млрд гривень (на 1,15 млрд гривень або 12 % більше, ніж у минулому році).  Забезпеченість власними коштами для виплати пенсій у поточному році складає 24,45 % (у 2018 році – близько 17 %).

Станом на 1 вересня до відділів обслуговування громадян управлінь Фонду області за поновленням виплати пенсії звернулося 4645 осіб, за переведенням виплати пенсії з інших регіонів України та зміною місця реєстрації в межах Луганської області – 3382.

Ольга Шарунова зауважила, що у поточному році органами Фонду області проведено чотири планових перерахунки пенсій, які призвели до збільшення показника середнього розміру пенсійних виплат цивільним пенсіонерам до 3 654,95 гривень, що на 511,25 гривень більше аналогічного показника на початок року.

Місячна потреба на виплату пенсій з початку року збільшилася з 1 млрд 82 млн гривень до 1 млрд 290 млн гривень (без боргів).

За вісім місяців 2019 року органами Фонду області надано 166,7 тис. пенсійних послуг, у т. ч. 10,9 тис. – на віддалених робочих місцях.

Вона нагадала, що 30 серпня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 21.08.2019  № 788 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою вдосконалено порядок проведення соціальних виплат ВПО. Постанова передбачає  виплату боргів, якщо суми пенсії за минулий період були нараховані у зв’язку:

- із первинним  призначенням пенсій;                                      

- у разі виплати пенсії після продовження інвалідності;

- продовження виплати пенсій у разі втрати годувальника;

- нарахування коштів по перерахунках пенсій (за період, коли проведено виплату пенсії).

На виконання вимог постанови органами Пенсійного фонду України в Луганській області виплачено боргів по пенсіях за минулий період
896 пенсіонерам-ВПО на загальну суму 7,3 млн гривень.