Прес-центр15 жовтня 2019, 18:10

Віталій Комарницький: Об’єднуюча сила спорту допоможе в становленні миру на Луганщині

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький взяв участь у першому засіданні організаційного комітету з підготовки спортсменів Луганської області до участі у XXXII літніх Олімпійських, XVI літніх Паралімпійських іграх 2020 року, XXIV літніх Дефлімпійських іграх 2021 року. Ініціатором виступило Луганське обласне відділення Національного олімпійського комітету України.

Під час засідання було обговорено стан підготовки спортсменів до участі в іграх.

Як зауважив очільник області, на Луганщині вдалося зберегти систему закладів спортивного профілю. Так, діють 24 дитячих спортивних школи, три з яких мають статус обласних закладів. Також здійснюється підготовка спортсменів у Луганській обласній школі професійної майстерності, Навчально-науковому інституті фізичного виховання та спорту ЛНУ ім. Т. Шевченка. Водночас переважна частина спортивної інфраструктури розташована на тимчасово окупованій території. На вирішення зазначеної проблеми проводиться модернізація обласного фізкультурного центру «Олімп».

«На жаль, у світі наша область асоціюється з війною, однак цю ситуацію необхідно змінювати. Ми маємо гарні спортивні традиції, тож їх необхідно продовжувати й примножувати. Спорт – один із важливих засобів комунікації. Маю надію, що об’єднуюча сила допоможе в становленні миру на Луганщині», – зауважив Віталій Комарницький.

В області культивується 25 олімпійський видів спорту, але в п’яти пріоритетних Луганська область може розраховувати на участь наших спортсменів у літніх Олімпійських іграх в Токіо. Це спортивна гімнастика, стрибки в воду, велоспорт, легка атлетика та бокс.

За словами директора Луганської обласної школи вищої спортивної майстерності Олега Клименчукова, троє спортсменів – представників нашої області вибороли олімпійські ліцензії для України: гімнаст Євген Юденков та стрибуни у воду Олексій Середа й Олег Колодій.

Також перспективними олімпійцями є Олександр Горшковозов та Анна Письменська у стрибках у воду, Дмитро Стовбецький у велоспорті (трек), Єлизавета Бризгіна у легкій атлетиці та Дмитро Черняк у боксі. Цим спортсменам ще доведеться позмагатися за ліцензій на участь в Олімпіаді на національних та міжнародних рейтингових чемпіонатах.

«Вдалий виступ спортсменів – це завжди комплекс вчасних дій цілої команди фахівців, спортивних менеджерів, тренерів, адміністрації. Від злагоджених, осмислених і послідовних дій усіх, хто має відношення до сфери спорту, залежить спортивний результат і місце Луганщини, що вона займає на спортивній мапі України», – наголосив Олег Клименчуков.

Про стан підготовки спортсменів Луганської області до участі у XVI літніх Паралімпійських іграх 2020 року і XXIV літніх Дефлімпійських іграх 2021 року повідомив директор Луганського Регіонального центру з фізичної культури і спорту «Інваспорт» Юрій Кравченко. За його словами, Луганщина в боротьбі за ліцензії покладає надії на паралімпійку Наталю Олійник (пауерліфтинг), а також чотирьох дефлімпійців: Карину Янчук, Олександра Дмитрієнка, Дмитра Невенченка, Дмитра Бєлоусова.

Було обговорено також проблемні питання розвитку олімпійських видів спорту на Луганщині, серед яких – необхідність будівництва зали для спортивної гімнастики, поліпшення умов тренування та проживання професійних спортсменів, підвищення заохочень для переможців змагань, популяризація спорту серед населення тощо.