Прес-центр8 серпня 2018, 09:08

Актуальний коментар: обласною владою розроблені заходи щодо недопущення зростання тарифів РКП «Старобільськвода»

Після численних звернень споживачів послуг за дорученням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза розроблено низку заходів, які дозволять не допустити зростання тарифів, а у подальшому значно збалансувати витратну частину тарифів РКП «Старобільськвода».

Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай.

Підприємство здійснює водопостачання та водовідведення на території семи районів Луганської області. На сьогодні НКРЕКП підприємству затверджені  тарифи у наступному розмірі (з ПДВ): вода – 15,25 гривень/м куб., стоки – 29,77 гривень/метр куб.

Тарифи, які представлені на громадське слухання, складають (з ПДВ): вода – 18,74 гривень/метр куб., стоки – 38,89 гривень/метр куб.

«Для стабілізації собівартості послуг, що надає водоканал, нами запропоновано Старобільській райдержадміністрації, підприємству-водопостачальнику та смт Новоайдар розробити спільні заходи з пошуку альтернативних шляхів водопостачання споживачів у Новоайдарі, які повинні призвести до зниження витрат на вищеназвані послуги. Серед них застосування енергоефективного обладнання на водопровідних насосних станціях, буріння нових свердловин, застосування засобів автоматизації на технологічному обладнанні водоканалу», – розповів Віталій Сурай.

Крім того, місцеві бюджети семи районів області, які користуються послугами цього підприємства, мають виділити кошти для модернізації та реконструкції водопровідно-каналізаційних мереж, а також забезпечення житлового фонду водомірами, що дозволить суттєво зменшити втрати води та забезпечити безаварійну роботу мереж підприємства.

Водночас виділення коштів місцевими бюджетами на субвенції для компенсації зростання цін на енергоносії та для покриття тарифної різниці, яка виникла в зв'язку з невідшкодуванням діючими тарифами фактичних витрат підприємства, забезпечить фінансову стабільність роботи водоканалу.