Прес-центр10 грудня 2019, 14:12

Делегація Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні ознайомилась з соціально-економічною ситуацією в області

Відбулася зустріч членів делегації Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні на чолі зі спеціалісткою з прав людини, співробітницею Місії Йоханною Кальво (офіс у м. Колумбії) з представниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

Мета цієї зустрічі – поважні гості хотіли дізнатися більше про те, який вплив має збройний конфлікт на соціальну та економічну ситуацію в області, зокрема,  на транспортну інфраструктуру, ЖКГ, освіту, медицину, зайнятість населення, забезпечення соціальним житлом вразливих груп, надання соціальних послуг тощо.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Гарькавець повідомила, що на Луганщині проживає 700 тисяч населення, ще 278 тисяч – внутрішньо переміщені особи. Переселенці отримують усі соціальні гарантії. З початком війни у соціальних служб були проблеми з навантаженням, особливо при реєстрації зазначеної категорії. Але вже декілька років уся робота налагоджена та створена відповідна база.

У свою чергу, заступник директора Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації Єгор Скіртач зазначив, що зараз на завершальній стадії знаходиться Стратегія розвитку Луганської області до 2027 року. В її розробці приймають участь майже 150 людей. Це науковці, громадські діячі, представники громад, органів місцевої влади тощо. Усі пропозиції розглядаються та враховуються. Заплановано на початку нового року ухвалити цю Стратегію та план з її реалізації на 2021-2023 роки.

Стосовно ситуації з водопостачання та енергопостачання у регіоні розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай.

Він зазначив, що зараз єдиним джерелом електроенергії в області є Луганська теплоелектростанція, що розташована у м. Щастя. З огляду на воєнні дії, що тривають вже понад п’ять років, її стала робота постійно перебуває під загрозою.

Задля приєднання Луганщини до Об’єднаної енергетичної системи України у 2018 році почалося будівництво нової підстанції у Кремінній. Наступного року планується здати її в експлуатацію. Тим самим забезпечити надійне енергопостачання об’єктів соціальної сфери та промисловості.

Також Віталій Сурай порушив питання житлового фонду. Зокрема, він повідомив, що коли Уряд затвердив порядок надання державного пільгового кредиту на придбання житла ВПО та учасниками АТО/ООС, на Луганщині з 3 по 5 грудня усі бажаючі громадяни зазначеної категорії могли подати заяву про намір отримати пільговий кредит на придбання житла.

Зі свого боку делегація Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні подякувала представникам структурних підрозділів облдержадміністрації за змістовну інформацію для подальшого вивчення ситуації у Луганської області.