Прес-центр7 серпня 2018, 14:08

Десять об’єднаних громад Луганщини очікують на призначення перших виборів, – брифінг

Про створення нових об’єднаних територіальних громад у Луганській області йшлося сьогодні, 7 серпня, на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації.

У ньому взяли участь представники чотирьох партнерських організацій, які є провідниками реформи децентралізації на Луганщині.

Наразі вже в дев’яти ОТГ області відбулися перші вибори. На наступному тижні Центральна виборча комісія прийматиме рішення щодо проведення у останню неділю жовтня виборів у низці громад. Луганщина очікує на позитивне рішення відносно десяти ОТГ. Також повторно відправлені на розгляд пропозиції щодо виборів в двох ОТГ, сформованих поблизу лінії розмежування.

Про це повідомив виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області Сергій Тихоновський.

Якщо попередні три роки були, так би мовити, експериментальними у формуванні громад, то 2018-й став більш дієвим, особливо у Старобільському, Станично-Луганському, Марківському та Сватівському районах.

«Зокрема, на території Старобільського району наразі нараховується п’ять громад, в одній з яких вибори вже відбулися. Чотири громади сформовані в Станично-Луганському районі. До громади у Марківському районі увійшли п’ять з дев’яти сільрад. Активно впроваджується реформа і на території Сватівського району», – повідомив директор Луганського центру розвитку місцевого самоврядування Ігор Агібалов.

Про створення ОТГ навколо міст обласного значення доповіла виконавчий директор Луганського обласного відділення Асоціації міст України Наталія Бойко. Впевнені дії щодо децентралізації тривають у Сєвєродонецьку. До складу ОТГ також мають увійти  Боровеньківська, Єпіфанівська, Чабанівська та Смолянинівська сільські ради. Подальші кроки залежать від рішення Сєвєродонецької міської ради. У Рубіжному та Лисичанську відповідні процеси на сьогодні не відбуваються.

Як зауважив заступник директора Агенції регіонального розвитку Луганської області Роман Власенко, ці населені пункти мають значно більше повноважень після внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Спікери повідомили, що за результатами проведеного Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в липні цього року моніторингу, за шістьма критеріями створення ОТГ наша область посіла десяте місце з 24-х.