Прес-центр12 грудня 2019, 18:12

Історичне бачення подій постійно змінюється, але це ніяким чином ні нівелює подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС, – Сергій Гайдай

Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» за участю представників міських і районних осередків громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України».

Його провів голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

«Хочу подякувати усім ліквідаторам. Історичне бачення подій постійно змінюється. Після Другої Світової найбільша шана була ветеранам війни, після Чорнобильської катастрофи акценти дещо змінились у бік ліквідаторів аварії. Зараз відбуваються певні події тут, на Сході, – тож ми вшановуємо учасників та ветеранів АТО/ООС. Але це ніяким чином не нівелює ваш подвиг. Тому держава та обласна влада повинні зробити усе можливе для забезпечення гідного життя учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Тим, хто втратив здоров’я, виконуючи свій громадянський обов’язок», – звернувся  до присутніх Сергій Гайдай.

Серед питань, які ліквідатори порушили перед очільником області: відсутність в області відділення променевої терапії, низького фінансового забезпечення заходів з оздоровлення та амбулаторного лікування. Також були обговорені проблеми розрахунків пільг та субсидій, підтвердження статусів учасника ліквідації аварії на ЧАЕС та члена родин загиблого ветерана війни, насамперед, для внутрішньо переміщених осіб.

Під час засідання зазначено, що сьогодні в області проживає 3816 постраждалих осіб, які мають першу, другу та третю категорії. Крім того, на обліку в органах соціального захисту перебувають 369 дружин та 202 дитини ліквідаторів. Близько 600 з них – ВПО.

Обласною владою забезпечено стовідсоткове виконання державних бюджетних програм та регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надання їм адресної допомоги, можливостей для оздоровлення, а також технічних засобів реабілітації для інвалідів-чорнобильців.

У 2019 році на реалізацію обласної Програми передбачено фінансування у сумі 3,8 млн гривень, у тому числі з обласного бюджету  – 2,6 млн гривень; з місцевих – 1,2 млн гривень.

У порівнянні з 2018 роком загальний об’єм фінансування  збільшено майже на 891 тис. гривень, або на 31 %.

За основним напрямом Програми – «Пільги на медичне обслуговування чорнобильців» (у разі їх амбулаторного лікування) –  на  рік передбачено 2,6 млн гривень, що на 13 % більше, ніж у 2018 році.

Разом з тим, про роботу за своїми напрямами розповіли керівники відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації: це соціальний та медичний захист учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та постраждалих унаслідок цього, наявність у аптеках області пільгових лік, ситуація з пенсійним забезпеченням цієї категорії громадян.

На Сергія Гайдая була покладена урочиста місія – нагородити обласними відзнаками ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Почесну грамоту обласної державної адміністрації отримав Сергій Чередниченко, голова громадської організації «Ветеранів і інвалідів «Союз Чорнобиль України Старобільського району». 

Також Листами подяки обласної державної адміністрації нагороджені чорнобильці майже з усіх міст та районів Луганщини.

Підбиваючи підсумки засідання «круглого столу», Сергій Гадай побажав усім присутнім здоров’я, добробуту та запевнив, що пропозиції, які сьогодні розглянули, будуть враховані у підготовці наступних Програм. Він надав відповідні доручення для їх виконання.