Прес-центр20 грудня 2019, 13:12

Луганщина готується виконувати доручення Президента щодо інформаційної реінтеграції Донбасу

У рамках колегії облдержадміністрації розглянуто проєкт Регіональної цільової програми інформаційної реінтеграції та розвитку інформаційної сфери Луганської області на 2020-2023 роки. Презентувала проєкт заступник директора Департаменту масових комунікацій ОДА Альбіна Кушелева.

Вона повідомила, що за неофіційними даними, на окупованій частині Луганської області фінансування регіональних ЗМІ становить 40 млн руб щомісяця, тобто за п’ять років війни – 2 млрд руб або 37,5 млн доларів США. На підконтрольній українській владі території області на інформаційну політику витрачено 11,5 млн гривень або близько 460 тис. доларів США.
«Україну нерідко порівнюють із біблійним героєм Давидом, якому треба перемогти велетня Голіафа – Росію, яка вкладає колосальні фінансові та інфраструктурні ресурси на інформаційну війну», – зазначила доповідач.

Попри недостатнє фінансування, на Луганщині було відновлено мовлення обласного телеканалу, який згодом було перетворено на філію НСТУ – «UA: Донбас», побудовано телевізійну вежу у Новоайдарському районі, сигнал якої приймається у Луганську. Крім того, розпочато створення системи малопотужного ФМ-радіомовлення у 18 населених пунктах Станично-Луганського, Новоайдарського та Попаснянського районів.

Було відновлено вихід обласної газети «Луганщина.ua» щотижневим накладом 50 тис. прим., яка розповсюджувалась безкоштовно, створено сайт газети.

У період реформування комунальних ЗМІ проведено значну роботу для підтримки районних газет. Так, кожне видання на технічне переоснащення отримало по 100 тис. гривень з обласного бюджету.
«Сьогодні ситуація в медіа-просторі, як і загальна суспільно-політична ситуація у регіоні, суттєво змінилась. Разом із завданням захисту інформаційного простору та протидії інформаційній агресії РФ, поставлено задачу інформаційної реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій», – сказала Альбіна Кушелева.

Саме тому при формуванні проєкту Регіональної цільової програми інформаційної реінтеграції та розвитку інформаційної сфери Луганської області на 2020-2023 роки принципово змінилися інформаційні і комунікативні пріоритети. Це, зокрема, досягнення соціальної консолідації та згуртованості населення Луганської області з обох боків лінії розмежування.

Зокрема, проєктом передбачається 100 % покриття території області сигналом українських теле- та радіо каналів, в тому числі російськомовних, які будуть прийматися на окупованих територіях. Також заплановано збудувати телевежу у Попаснянському районі, розмістити додаткові ретранслятори на об’єктах Концерну РРТ. Інформаційно-аналітичний портал на базі ОКУ «Вісник Луганщини» має працювати у форматі «державного інформаційного агентства». Це дозволить відновити систему поширення «єдиного» інформаційного сигналу, стати активною складовою державних кризових та стратегічних комунікацій. Планується запровадити формат спецвипусків обласної газети, що розраховані на мешканців непідконтрольних територій, які перетинають КПВВ «Станиця Луганська».

Програма також передбачає низку заходів щодо підвищення професійного рівня журналістів із висвітлення реінтеграційних питань та заходів із розвитку «народної дипломатії» через ЗМІ, підвищення рівня соціальної згуртованості та толерантності щодо мешканців тимчасово окупованих територій Луганської області.

Загальний обсяг фінансування заходів Програми у 2020-2023 роках становить 103,6 млн грн, у тому числі: майже 80,8 млн грн – з обласного бюджету та 22,6 млн грн – з держбюджету на будівництво радіотелевізійної передавальної станції у Попаснянському районі.

Реалізація заходів програми дозволить посилити координацію в інформаційній сфері та налагодити механізм державної інформаційної політики на місцевому рівні; активізувати діяльність у галузі друкованих ЗМІ та сприяти розвитку електронних; забезпечити підтримку книговидання та книгорозповсюдження.

За підсумком доповіді засідання колегії ухвалило Регіональну цільову програму інформаційної реінтеграції та розвитку інформаційної сфери Луганської області на 2020-2023 роки.