Прес-центр9 серпня 2018, 17:08

На колегії обговорили ефективне управління об’єктами державної власності

«Забезпечення ефективного управління об’єктами державної власності є важливим питанням. Для цього необхідно мати актуальний та достовірний реєстр юридичних осіб та майна, яке їм належить», – зауважив заступник голови Луганської облдержадміністрації Геннадій Іваненко під час виїзного засідання колегії Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму сьогодні, 9 серпня, у м. Кремінна.

Геннадій Іваненко нагадав, що внаслідок військового конфлікту на території області такий реєстр при переміщенні облдержадміністрації до м. Сєвєродонецька у 2014 році було втрачено. Завдяки співпраці облдержадміністрації та Фонду державного майна України його роботу було відновлено, однак інформація в ньому була сформована за даними 2013 року.

«За неповний рік ведення реєстру ми з вами подолали відстань майже у чотири роки. Як результат – сьогодні маємо достатньо якісний та актуальний продукт. Проте попереду ще багато питань, що потребують нашої уваги та вирішення. Наголошую, що це має бути спільна робота обласної та районних державних адміністрацій», – додав заступник голови ОДА.

Тему у своїй доповіді продовжив начальник відділу реального сектору економіки та сприяння сталому розвитку регіону управління економічного і соціального розвитку Департаменту економічного розвитку, торгівлі і туризму облдержадміністрації Сергій Журавльов.

За його словами, облік юридичних осіб та належного їм державного майна відбувається за допомогою автоматизованої системи «Юридичні особи». До сфери управління 12 районних державних адміністрацій на підконтрольній території належить 117 юридичних осіб, на балансі 41 юридичної особи обліковується 106 об’єктів державного нерухомого майна.

«Звертаю увагу на те, що саме районні адміністрації як суб’єкти управління несуть відповідальність за повноту та достовірність даних, що надаються їх підпорядкованими юридичними особами. Обласна адміністрація в цьому випадку виступає виключно в якості органу, що здійснює збір, обробку та подачу інформації Фонду державного майна України для внесення змін до реєстру», – зазначив Сергій Журавльов.

Він також нагадав, що розпорядженням Уряду встановлено термін щодо завершення проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно до кінця 2018 року.

Ще одним важливим напрямом діяльності облдержадміністрації є проведення роботи щодо упорядкування юридичних осіб згідно переліку, доведеного Фондом державного майна України у 2018 році. До цього переліку увійшло 226 юридичних осіб, за якими необхідно зібрати, обробити та розглянути установчі та реєстраційні документи. Результатом цієї роботи має стати – встановлення органу управління цими особами або їх припинення.

«Упорядкування юридичних осіб здійснюється відповідною обласною комісією, діяльність якої відновлено у серпні минулого року. Основою наших подальших дій щодо упорядкування обліку юридичних осіб є відповідна «дорожня карта», в рамках якої направлено листи містам та районам щодо проведення обстеження та надання реєстраційних і установчих документів юридичних осіб, які зареєстровані на їх території. Зауважу, що упорядкування обліку юридичних осіб відноситься виключно до повноважень відповідної комісії, що створюється облдержадміністрацією», – додав доповідач.

Директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі і туризму Сергій Медведчук закликав голів РДА та ОТГ вжити активних заходів щодо упорядкування майнової документації. «У нас проходить децентралізація, і рано чи пізно ми постанемо перед фактом передачі державного майна на баланс ОТГ», – наголосив Сергій Медведчук.