Прес-центр6 вересня 2016, 17:09

На Луганщині вживаються заходи щодо знищення шкідливих для здоров’я людини рослин

Осінній період завжди відзначається цвітінням амброзії полинолистої, що масове викликає у людей алергійне захворювання, «осінню сінну лихоманку» або «амброзійний поліноз», головний біль, може привести до запалення оболонок верхніх дихальних шляхів та приступів бронхіальної астми.

Так при проведенні моніторингових обстежень ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області у 2015-2016 роках було виявлено розширення осередків розповсюдження амброзії в зелених зонах населених пунктів, на узбіччях доріг, на прилеглих до автошляхів землях сільськогосподарського призначення.

На початок поточного в області амброзією полинолистою засмічено більш ніж 18 тис. га.  У порівнянні з минулими роками цей показник збільшився у 1,3 рази. Проблемою області залишається збільшення площі та поява нових осередків амброзії полинолистої. Амброзія засмічує узбіччя залізничних колій, береги річок та ставків, присадибні ділянки, городи,  сади, парки, дитячі майданчики, пустирі та звалища.

Враховуючи ситуацію, яка склалася в регіоні з розповсюдженням амброзії полинолистої, для боротьби з нею застосовується комплекс агротехнічних, хімічних та механічних заходів.

За підсумками рішень Обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з метою запобігання поширення карантинного бур’яну, амброзії полинолистої і зменшення ризику масових захворювань населення на алергію та бронхіальну астму у 2016 році ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області посилюють заходи з локалізації та ліквідації осередків шкідливих рослин.

До цього залученні районні та міські органи влади: обстежується територія області, проводиться контроль за належним виконанням фітосанітарних заходів суб’єктами господарювання.