Прес-центр31 серпня 2018, 19:08

Наша зброя – культура, посмішка і любов, – Юрій Гарбуз про проект «Музику чути крізь стіни»

Сьогодні, 31 серпня, в облдержадміністрації відбулася прес-конференція, присвячена фестивалю «Музику чути крізь стіни», який проходить з 30 серпня по 2 вересня в м. Сєвєродонецьку.

Головними спікерами заходу стали голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, заступник Генерального консула Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (офіс у Дніпрі) Петер Шмаль, голова об’єднання VladOpera e.V. (Німеччина) та керівник проекту «Музику чути крізь стіни» Петер Шварц, радник з питань примирення та соціальної єдності Програми відновлення та розбудови миру ПРООН  Ганна Борова, керівник авторської циркової школи Аркадіюс Вінокурас, керівник представництва фонду Конрада Аденауера в Україні (Харків) Тім Петерс, диригент опери «Дон Жуан» Робін Енгелен, солістка Валерія Туліс, заступник голови Сєвєродонецької міської ради Інна Фесенко, директор Інституту економіки та управління СНУ ім. В. Даля Руслан Галгаш, головний редактор телеканалу «СТВ» – медіапартнера проекту Інна Шевелева.

Фестиваль «Музику чути крізь стіни» є частиною однойменного проекту, який реалізується в Луганській області з ініціативи Юрія Гарбуза та за фінансової підтримки уряду Німеччини та Програми розвитку ООН. Головною подією проекту є постановка опери Моцарта «Дон Жуан» на сцені Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру під керівництвом режисера Торстена Келле (Німеччина) та за участі музикантів з Німеччини, Великобританії, Литви, Білорусі, Вірменії та Польщі. Протягом липня-серпня тривав репетиційний період, прем’єрні покази відбулися 28 і 30 серпня, а також відбудуться 1 і 2 вересня. Крім того, опера транслюватиметься на великому екрані просто неба на пл. Миру в Сєвєродонецьку.

«Луганська область рада вітати фестиваль, – звернувся до присутніх Юрій Гарбуз. – Музика не потребує перекладачів, її мова універсальна, а тому зрозуміла всім. Ми долаємо стіни конфлікту своєю зброєю – культурою, посмішкою і любов’ю».

 

За його словами, культурна дипломатія є дієвим засобом встановлення миру. «Моє завдання як очільника області – показати людям, яких так чи інакше торкнулася війна, альтернативний шлях до миру та порозуміння», – зауважив Юрій Гарбуз.

Організатори ставили на меті створити фестиваль, під час якого через безпосереднє спілкування та особистий контакт понад п’ятсот людей з України та інших країн, зібравшись у Сєвєродонецьку, зможуть відчути ту силу, яку дає участь в міжнародному, міжкультурному та багатомовному проекті, спрямованому на руйнування ментальних і будь-яких інших бар'єрів, що існують у суспільстві. Захід проводиться неподалік зони бойових дій, і це повинно стати символом надії на мир і взаєморозуміння.

За словами заступника Генерального консула ФРН в Донецьку (офіс у Дніпрі) Петера Шмаля, йому імпонує ставка на суспільне та місцеве життя, яку обрала VladOpera. «Інтернаціональна команда, що вже сама по собі завдяки своїй структурі служить закликом до порозуміння між народами, іде до місцевості, яка на жаль, вже чотири роки відчуває на собі наслідки військового протистояння, – зауважив Петер Шмаль.– Цей проект є живим доказом порозуміння між народами, він об’єднує в діалозі людей з різним життєвим досвідом».

«Німеччина і надалі буде стояти на боці України та в першу чергу на боці її громадян», – додав пан заступник Генерального консула.

1 вересня фестиваль «Музику чути крізь стіни» запрошує відвідати центральну подію і провести день на бульварі Дружби Народів у Сєвєродонецьку. У цей день з 15.00 до 18.00 уздовж центральної алеї та на площі Миру на сєвєродончан та гостей фестивалю чекатимуть близько 20 локацій, які включатимуть: виступи музикантів, виставки, ігри-змагання, вікторини, фото та арт-майстерні, локації для дітей. Програма також пропонує подивитись циркову виставу, театральний перфоманс, взяти участь у квесті, оцінити продукцію місцевих  майстрів.

О 18.00 кожен охочий зможе долучитись до public viewing – головної події фестивалю. На великому екрані, що буде встановлений на площі Миру, одночасно з прем’єрним показом на сцені театру проходитиме відеотрансляція опери «Дон Жуан», яка стала результатом роботи великої міжнародної команди.

О 22.30, після показу, на площі Миру зберуться учасники проекту, гості з інших країн, регіонів України та різних куточків Луганської області, щоб разом з усіма присутніми створити простір для знайомства і спілкування.

Публічні покази опери в запису здійснюватимуться у більшості закладів культури міст Луганщини, на телеканалі «СТВ», а також в інтернеті за посиланням на сайті проекту, що дасть можливість відчути основну ідею проекту: музика долає ментальні бар’єри і об’єднує.

Організатори загалом очікують понад 3000 глядачів.