Прес-центр15 липня 2022, 13:07

Питання та відповіді щодо отримання довідки ВПО

1.1 Як отримати довідку про взяття на облік ВПО?

Відповідь: Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.14 № 509 визначено, що для отримання довідки повнолітня або неповнолітня звертається із заявою особисто до УпСЗН, уповноваженої особи в громаді чи центру надання адміністративних послуг в місці тимчасового перебування.

Крім того, заява про взяття на облік може бути подана в електронній формі з використанням мобільного додатка Дія повнолітньою або неповнолітньою ВПО, якій присвоєно РНОКПП.

У разі наявності в такої особи дітей подання заяви про взяття їх на облік можливе лише за наявності відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у свідоцтві про народження таких дітей, виготовленому на паперовому бланку.

 

1.2 Як отримати довідку та виплати ВПО онлайн?

Відповідь: у застосунку Дія процес отримання послуги є комплексним.

1. Авторизований користувач переходить в розділ → Послуги

2. Обирає послугу — Статус ВПО.

3. Вказує своє поточне місце перебування.

4. Надає одноразовий доступ до геолокації та підтверджує її. Важливо бути в радіусі 5 км від вказаної адреси на попередньому кроці .

5. Рахунок підтягується автоматично, якщо їх декілька, користувач обирає з наявних.

6. На останньому кроці вказують потреби, щоб проінформувати державу, проте не для того, щоб відправити заяву із даними.

7. Підтверджує або змінює контактні дані: мобільний номер телефону та електронну пошту. Дані автоматично беруться з BankID користувача.

8. Перевіряє та підтверджує персональні дані.

9. Очікує на опрацювання заяви.

Після заповнення і подачі заяви на отримання статусу ВПО у застосунку Дія, вона направляється до УпСЗН для подальшого розгляду і призначення суми грошової допомоги відповідно до вашого статусу. Після цього УпСЗН передає цю інформацію до Мінсоцполітики, яке проводить виплати.

1.3 Якщо людина виїхала за кордон , чи може вона подати  онлайн-заяву на отримання довідки ВПО та отримати її?

Відповідь: Не можна. Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Один з етапів отримання послуги підтвердження місця геолокації в Україні.

 

1.4 Чи можна внести зміни до даних ВПО у реєстрі?

 

Відповідь: У разі виявлення невідповідності у:

персональних даних,
даних номера банківського рахунка (IBAN),
категорії одержувача (працездатна особа, дитина, особа з інвалідністю),

Для цього потрібно звернутися в УпСЗН з метою редагування інформації в реєстрі. Після цього працівники внесуть зміни до даних та здійснять перерахунок розміру допомоги (з урахуванням раніше виплачених сум допомоги).

 

1.5 Дитина народилася на підконтрольній території, батьки ВПО, чи може вона отримати статус та допомогу?

Відповідь: Якщо у вас є довідка ВПО, то ви можете оформити довідку ВПО своїй дитині.