Прес-центр27 вересня 2016, 15:09

Понад 340 тис громадян похилого віку на Луганщині отримують соціальну допомогу

Напередодні Дня людей похилого віку директор Департаменту соціального захисту населення Елеонора Поліщук взяла участь у брифінгу для ЗМІ та розповіла про надання соціальної допомоги ветеранам та пенсіонерам.

На початку доповіді речниця повідомила, що на території області мешкає 344,1 тис пенсіонерів, у тому числі 134 тис – внутрішньо переміщені особи. А середній розмір пенсії разом з цільовою грошовою допомогою, державною адресною допомогою до пенсії, надбавкою за особливі заслуги складає 1863,29 грн.

Також вона наголосила, що відповідно до Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» зазначені категорії мають низку пільг. А саме: право на працю нарівні з іншими громадянами, право на матеріальне забезпечення у відповідності до чинного законодавства, право на пенсію за віком, за досягненням та необхідного страхового стажу тощо.

Громадянам похилого віку, які не мають права на пенсію, в умовах, зазначених Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», надається державна соціальна допомога.

Громадянам похилого віку гарантується безкоштовна кваліфікована медична допомога у медичних закладах у порядку, встановленому законодавством України про охорону здоров’я, користування санаторно-курортним лікуванням, забезпечення протезами, слуховими апаратами, зубопротезування та право на соціальне обслуговування, яке передбачає надання різноманітних послуг.

Для надання соціальних послуг недієздатним громадянам похилого віку, інвалідам у області створено 15 територіальних центрів соціального обслуговування. Протягом 2016 року на обліку у територіальних центрах перебуває 33,1 тис осіб. Територіальними центрами фактично обслужені 22,8 тис осіб. Серед них: 4,2 тис осіб з інвалідністю, 20,2 тис. громадян похилого віку та 3,5 тис. ветеранів війни та членів сімей загиблих.

За інформацією міських та районних управлінь соцзахисту, у 2015 році на облік для забезпечення санаторно-курортним лікуванням у закладах Мінсоцполітики стало 450 ветеранів війни та інвалідів. Протягом поточного року область отримала 120 путівок у підвідомчих санаторіях Міністерства соціальної політики України. Всі вони були розподілені по містах та районах Луганської області.