Прес-центр18 липня 2022, 13:07

Пояснення Міністерства освіти і науки України щодо регулювання праці дітей до 18 років

Під час літніх канікул багато підлітків починають шукати підробіток для того, щоб мати власні гроші та не залежати від дорослих.

Проте працевлаштування дітей віком до 18 років має певні нюанси. У Міносвіти нагадали, що слід знати про роботу для неповнолітніх.

По-перше, потрібно визначити з якого віку підліткам можна працювати: 14-15 у вільний від навчання час, тільки на легких роботах та за згодою одного з батьків або опікунів, 15-16 років за згодою одного з батьків чи опікунів, 16-18 років – без обмежень.
Максимальна тривалість робочого часу має бути до 50 години на тиждень.
Варто зазначити, що діти до 14 років не можуть працювати.
Які особливі умови прийняття на роботу неповнолітніх? Наявність обов'язкового медичного догляду, спеціальний облік із зазначенням дати народження, заробітна плата на рівні дорослого працівника, щорічна відпустка у 31 робочий день (під час військового стану відпустка може становити не більше 24 днів).
Що заборонено підліткам під час виконання трудової діяльності? Працювати на небезпечних та шкідливих місцях, працювати на важких та підземних роботах, працювати понаднормово та у вихідні дні, їздити у відрядження.
Які додаткові гарантії мають діти? Спеціальна квота на працевлаштування, перше робоче місце надається терміном щонайменше два роки, обмеження підстав для звільнення.