Прес-центр14 вересня 2016, 13:09

Програма «Турбота»: нова якість соціальних послуг

14 серпня директор Департаменту соціального захисту Елеонора Поліщук населення взяла участь у брифінгу для ЗМІ про надання соціальних послуг закладами області.

Як зазначила Елеонора Поліщук, сьогодні соціальних послуг потребують майже 60% населення області. Це безпосередньо пов’язано з демографічними та соціально-економічними передумовами. Зокрема, в області налічується понад 300 тисяч пенсіонерів та близько 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Вона акцентувала, що діяльність органів соціального захисту населення Луганщини ускладнена тим фактом, що більшість підвідомчих установ залишилися на непідконтрольній українській владі території області. Серед них: заклади для допомоги дітям-сиротам, сім’ям з дітьми, які перебувають у скрутному становищі та обласні заклади оздоровлення населення.

З метою системного поліпшення ситуації 12 серпня п.р. була затверджена обласна цільова програма вдосконалення і розвитку соціальних послуг у Луганській області на 2016-2019 роки «Турбота», заходами якої будуть охоплені  до 90% населення Луганщини.

Програма розроблена з урахуванням наказу Міністерства соціальної політики про затвердження Переліку соціальних послуг, що надаються особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати.

Директор Департаменту соціального захисту населення повідомила, що у рамках підготовки проекту Програми був проаналізований стан справ у всіх  обласних, міських та районних закладах, що надають соціальні послуги.

То ж до заходів Програми було включено модернізацію 10 інтернатних установ, в яких необхідно підвищити комфортність проживання та рівень медично-реабілітаційної допомоги, а також відновлення на підконтрольній українському уряду території області роботи обласного центру матері і дитини, центрів соціально-психологічної допомоги сім’ям з дітьми та допомоги жінкам.

Разом з тим, Елеонора Поліщук розповіла, що  у містах та районах області діють центри по обслуговуванню самотніх та літніх громадян, послугами яких  користуються понад 28 тисяч осіб зазначеної категорії. Однак, бюджети районів Луганщини не мають змоги забезпечити клієнтів усім необхідним, тому їх підтримка буде здійснюватись в рамках Програми.

Також, передбачені кошти на відкриття у холодну пору року 15 пунктів обігріву для найменш захищених категорій громадян області.  

Всього ж на реалізацію цієї Програми передбачено витратити 63 млн грн з обласного та  місцевих  бюджетів, а також коштів міжнародних організацій.

 «Голова облдержадміністрації поставив завдання відродити центри надання соціальних послуг на більш якісному рівні. Для цього ми розпочали співпрацю з міжнародними організаціями, та сподіваємось на  підтримку наших проектів», ‑ заявила Елеонора Поліщук.