Прес-центр10 серпня 2018, 10:08

Розглянуто можливості поповнення Національного архівного фонду документами про останні події на Сході України

У засіданні «круглого столу» стосовно впровадження проекту з усної історії для поповнення Національного архівного фонду документами про події на Сході України взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик та керівник апарату облдержадміністрації Ірина Калініна.

Зокрема Ольга Лішик повідомила, що для вшанування подвигу та увічнення пам’яті про живих і полеглих воїнів – учасників АТО Державний архів Луганської області розпочав роботу над дослідницьким проектом зі збирання інформації та створення колекції документів особового походження щодо подій на Сході України. Зібрані матеріали згодом стануть базою для дослідження історії України початку ХХІ століття.

«Реалізуючи цей задум, ми хочемо донести достовірну інформацію про події, що зараз відбуваються в країні. Проект буде складним, тому що мова йде про почуття людини, а зі свідченнями учасників АТО необхідно бути дуже делікатними», – наголосила Ольга Лішик.

У свою чергу, Ірина Калініна зауважила, що важливим моментом у реалізації проекту є його практичне використання: документальні матеріали по можливості слід використати у створенні Книги Пам’яті героїв АТО. Важливо, щоб ця книга вийшла саме на території Луганської області.

Перед архівом стоїть завдання зібрати максимальну кількість свідчень та документальних матеріалів, що згодом стануть базою для досліджень – інформацією, яка надаватиме нащадкам повну картину подій, які відбувалися на Сході України.

Керівники та представники громадських організацій висловили свої побажання та рекомендації щодо його реалізації, зокрема інтерв’ювання осіб, які були свідками або учасниками подій на Сході України та погодилися надати кандидатури.

Завершився захід відвідуванням архівосховищ Державного архіву Луганської області та ознайомленням з умовами зберігання документальних матеріалів.

В обговореннях також узяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, науковці, кандидати історичних наук двох вищих навчальних закладів області, представники громадських організацій, центрів, благодійного фонду.