Прес-центр3 грудня 2019, 20:12

У кожному проєкті обов’язково враховується питання доступності та інклюзії людей уразливої категорії, - Катерина Безгинська

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю сьогодні у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбулось засідання «круглого столу» на тему «Життя без обмежень».

Участь у заході взяла заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, а також лідери та активісти громадських організацій, соціальні та міжнародні партнери.

Відкриваючі захід, Катерина Безгинська зазначила, щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. «Цей день підвищеної уваги до проблем людей з обмеженими можливостями, на долю яких випали нелегкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя», – сказала вона.

Також Катерина Безгинська додала: «За останні роки багато зроблено щодо покращення безбар’єрного доступу в області. У кожному проєкті, який спрямований на відбудову або будівництво нового приміщення, ми обов’язково враховуємо питання доступності та інклюзії людей уразливої категорії. Все більше набирає обертів розвиток якісного обслуговування в медичному та освітньому просторі. В цьому напрямі ми копітко працюємо й надалі, не забуваємо про те, що поруч з нами живуть люди з інвалідністю, і вони потребують допомоги і уваги».

Було обговорено актуальні питання, з якими щоденно стикаються люди з інвалідністю – отримання соціальних, реабілітаційних, медичних послуг, доступність до освіти, інформації, забезпечення приміщень надавачів публічних послуг елементами архітектурної доступності, шрифтом Брайля, переклади «жестовою мовою».

Разом з цим, питання торкалися працевлаштування, забезпечення людей з інвалідністю соціальними гарантіями в умовах реформування системи соціального захисту населення та захист прав людей з інвалідністю, підвищення інклюзії для людей з інвалідністю в різних сферах суспільного життя, побудову толерантного суспільства та справедливого партнерства, заснованого на принципах захисту прав людини, гендерної рівності, побудови інклюзивних та доброчесних інституцій.

Під час заходу виступили театр дітей з особливими можливостями Сєвєродонецького міського центру дитячого та юнацького творчості «Ми разом», керівник – Тетяна Тимошенко.

Заступник голови облдержадміністрації вручила колективу Почесну грамоту.

Також відбулось підписання Меморандуму про співпрацю між Громадською спілкою «Луганська асоціація організацій осіб з інвалідністю», інклюзивними громадськими радниками та Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації.

Довідково.
В Луганській області на обліку в органах соціального захисту населення перебуває майже 23,5 тис. осіб з інвалідністю, з них понад 11 тис. жінок. На обліку перебуває 2 тис. дітей з інвалідністю.