Прес-центр20 серпня 2022, 12:08

Уряд запроваджує перший етап програми «Доступна іпотека». На вартість житла впливатиме регіональний аспект

Програма «Доступна іпотека», яку Уряд запускає з жовтня, буде реалізовуватись з урахуванням регіонального аспекту. Сума іпотечного кредиту буде залежати від регіону та населеного пункту, в якому учасник хоче придбати квартиру. 

Іпотечна програма гнучка до цінової політики в різних регіонах України. Сума кредиту буде залежати від конкретного міста\містечка\села, в якому людина хоче оселитися. Базовою є опосередкована вартість спорудження квадратного метру житла, яку визначає Мінрегіон. 

Ціна кредиту буде розраховуватись наступним чином: 

- Від базової ціна «квадрату» збільшується в 2,5 рази для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова від опосередкованої вартості спорудження квадратного метру житла.
- Для міст із населенням понад 300 тис. осіб, а також міст на відстані до 15 км від Києва застосовуємо збільшення в 2 рази відповідно.
- Для міст із населенням від 100 до 300 тис. - в 1,75 разів відповідно.
- Для інших населених пунктів – опосередкована вартість спорудження квадратного метру житла у відповідному регіоні.

Таким чином розраховується оптимальна сума для того, аби мати змогу придбати комфортну квартиру за адекватною ціною.

Нагадаємо, Уряд затвердив умови забезпечення масового іпотечного кредитування для держкомпанії «Укрфінжитло» в рамках програми «Доступна іпотека», ініційованої Президентом Володимиром Зеленським. Взяти участь зможуть військовослужбовці, працівники сектору безпеки та оборони, медики, вчителі, педагогічні працівники та науковці закладів державної та комунальної форм власності. Механізм подачі заявки буде максимально цифровізованим та автоматизованим.

Для цього вони мають діяти за таким алгоритмом:

- Подати заявку через Дію (зараз така можливість технічно розробляється і буде презентована згодом).
- Отримати відповіді банків у Дії.
- Вибрати житло, яке планується придбати на умовах пільгової іпотеки.
- Укласти договори з банком та договір купівлі-продажу квартири.

Другий етап програми «Доступна іпотека» розпочнеться з 2023 року і в ньому зможуть взяти участь всі українці, оформивши кредит на житло під 7% річних.