Прес-центр9 вересня 2016, 12:09

Урядом затверджено виплату грошової компенсації вартості проїзду учасників АТО для проходження психологічної реабілітації

Сьогодні одним із пріоритетних напрямків державної соціальної політики є всебічна підтримка учасників антитерористичної операції. Зокрема, важливим є надання їм послуг із психологічної реабілітації.

На цей час Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції укладено договори із
12 реабілітаційними установами.

З метою охоплення якомога більшої кількості учасників АТО послугами із психологічної реабілітації, постановою Уряду від 23 серпня 2016 року № 539 внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції.

Згідно зі змінами, бюджетні кошти спрямовуються на здійснення реабілітаційних заходів учасників АТО, у тому числі, на проживання та харчування під час проведення цих заходів у разі потреби, особам, яким встановлено один із наступних статусів: учасник бойових дій, інвалід війни, учасник війни.

Органи соціального захисту населення організовують направлення учасників антитерористичної операції до підприємств, установ, організацій та закладів будь-якої форми власності, що здійснюють реабілітаційні заходи.

Для отримання послуг із психологічної реабілітації необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Крім того, постановою КМУ від 23 серпня 2016 року № 528 затверджено Порядок виплати грошової компенсації вартості проїзду учасників антитерористичної операції до реабілітаційних установ для проходження психологічної реабілітації та назад.

Дія цього Порядку поширюється на учасників антитерористичної операції із числа осіб, яким установлено статус учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни, які безпосередньо брали участь в АТО, а також на осіб, які супроводжують інваліда війни I групи.

Грошова компенсація вартості проїзду учасників АТО до реабілітаційних установ та назад виплачується органами соціального захисту населення у разі користування міжміським транспортом:

залізничним – у розмірі фактичних витрат, підтверджених проїзними документами, але не більше вартості проїзду в плацкартному/купейному вагоні швидкого поїзда та вагоні другого класу швидкісного поїзда;

автомобільним загального користування (крім таксі) – у розмірі фактичних витрат, підтверджених проїзними документами.

Витрати на проїзд транспортом міського та приміського сполучення відшкодуванню не підлягають.

Для відшкодування вартості проїзду до реабілітаційних установ та назад учаснику АТО необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) не пізніше ніж через 90 календарних днів із зазначеної в проїзному документі дати закінчення поїздки. Для відшкодування необхідно подати такі документи:

1) заяву про надання грошової компенсації із зазначенням рахунку, відкритого в банківській установі, та адреси для надіслання органом соціального захисту населення повідомлення про прийняте рішення (електронною поштою або на паперовому носії);

2) копію паспорта або іншого документа, що засвідчує особу заявника та місце його проживання;

3)заповнений реабілітаційною установою відривний корінець направлення на психологічну реабілітацію із зазначенням строків перебування в реабілітаційній установі;

4)оригінали проїзних документів, що підтверджують витрати на оплату проїзду (на проїзному документі повинні бути зазначені дата проїзду та його вартість).

Виплата коштів проводиться через банківські установи та Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта».