Прес-центр7 серпня 2018, 16:08

Юрій Гарбуз доручив вжити невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати

Програма зайнятості населення Луганської області до 2020 року посилить роботу з погашення заборгованості із заробітної плати, – на цьому наголосив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз сьогодні, 7 серпня, під час апаратної наради в ОДА. Очільник області доручив у рамках роботи над проектом Програми зібрати, систематизувати та узагальнити інформацію з територій щодо кількості вакансій та незайнятого працездатного населення у Луганській області.

Про основні напрямки роботи з питань погашення заборгованості із заробітної плати у Луганській області у 2017 році та в І півріччі 2018 року доповіла в.о. начальника Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Інна Сердюкова.

За її словами, впродовж І півріччя 2018 року заборгованість із заробітної плати на підконтрольній українській владі території Луганської області зросла на 4,3 млн грн і склала 190,8 млн грн. Такий стрибок відбувся за рахунок виникнення заборгованості на 4 проблемних підприємствах області, на які припадає 85 % загальної суми заборгованості.

Серед проблемних підприємств – ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» (борг складає 83,6 млн грн). Керівництво підприємства не з’являється на засідання з приводу погашення заборгованості із заробітної плати та не співпрацює ані з облдержадміністрацією, ані з Сєвєродонецькою міською радою. Також великими боржниками з виплати заробітної плати є  ПАТ «Лисичанськвугілля» і ДП «Первомайськвугілля», де головними причинами заборгованості є відсутність державної підтримки, малі обсяги видобутку вугілля при відсутності вкладень на модернізацію виробництва.

За результатами обговорення Юрій Гарбуз доручив керівникам міст та районів області вжити невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати, у тому числі на економічно неактивних підприємствах та підприємствах-боржниках.

Інна Сердюкова під час доповіді наголосила, що єдиним ефективним механізмом погашення заборгованості із заробітної плати є заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю. Однак мораторій на проведення перевірок у Луганській області, встановлений Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», діє майже 4 роки.

За ініціативи Департаменту Кабінетом Міністрів України внесено до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» щодо вдосконалення здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю» (від 07.03.2018 № 8101). Суть законопроекту – діючий мораторій не поширюється на перевірки з питань додержання законодавства про працю та зайнятість населення.

За словами в.о. начальника Департаменту соціального захисту населення, важливим питанням є реалізація нових делегованих повноважень щодо контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення об’єднаними територіальними громадами  та міськими радами міст обласного значення.

Задля реалізації часткових повноважень державного контролю за додержанням законодавства про працю в органах місцевого самоврядування необхідно ввести посади (або покласти обов’язки) інспектора праці. На сьогодні з 9 громад тільки чотири отримали посвідчення інспектора праці, з трьох міських рад міст обласного значення – жодного.

У зв’язку з наведеним очільник області надав доручення рекомендувати міським, сільським та селищним радам під час здійснення повноважень вирішити питання щодо введення штатної одиниці інспектора праці або, за рішенням голови, покладення обов’язків на існуючу штатну одиницю. Також Юрій Гарбуз доручив рекомендувати міським головам міст обласного значення та головам ОТГ розглянути можливість отримання методологічної допомоги інспекторам праці у Головному управлінні Держпраці у Луганській області.