Прес-центр21 серпня 2023, 19:08

Підписали Меморандум про співпрацю із управлінням Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців

УВКБ ООН підтримують Луганщину ще із 2014 року, а з 24 лютого 2022 – представники органу не припиняли роботи ні на день, - допомагали із евакуацією цивільних, забезпечують потреби ВПО гуманітарними вантажами та продуктами харчування, надають психологічну підтримку.

Меморандум про співпрацю значно розширить можливості ефективної взаємодії.

Зокрема, на сьогодні підконтрольними Україні є 14 населених пунктів Луганської обласні, в яких залишаються проживати 120 громадян. Це переважно люди літнього віку, які попри постійні мінометні обстріли та намагання окупанта прорвати лінію оборони наших військових, не хочуть залишати рідні домівки та свою землю.

Необхідно забезпечувати зв’язок, постійний підвоз ліків, гуманітарної допомоги, будівельних матеріалів, - адже внаслідок постійних обстрілів є потреба у ремонті житла цих людей.

Також однією з найбільших проблем після деокупації залишається розмінування територій. Так як Луганщина одна з тих областей, яка є окупованою майже повністю, - ми залучилися підтримкою Центру розмінування України у пріоритетному порядку. Втім, саме розмінування є першою необхідністю для повернення людей додому, тому ми залучаємо і додаткову підтримку для більшої ефективності.

Зустріч проведено в рамках роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва Луганської області.