Прес-центр24 серпня 2023, 14:08

Заради кожного життя: Госпітальєри очима луганчанина

Нещодавно волонтер з Луганщини Юрій Широков повернувся з підготовчого тактично-медичного курсу під егідою добровольчого підрозділу «Госпітальєри». Курс для групи зайняв 10 насичених діб.
Організацією та інструктажем рекрутів займались досвідчені фронтові медики-добровольці, у яких за плечима досвід широкомасштабної війни та АТО/ООС на Донбасі.
Навчання було максимально приближене до бойових: пересування тільки бігом, постріли з гвинтівок, артилерійські розриви, димові завіси та крики «поранених» та інструкторів. Програма включала повну підготовку розпочинаючи від роботи на лінії ворожого вогню, де потрібно якнайшвидше зупинити крововтрату бійця, його стабілізацію, транспортування до зони евакуації та супроводження до стабілізаційного пункту чи госпіталю.
«Увесь цей маршрут просякнутий кров’ю та потом хлопців і дівчат, які були поряд зі мною. А це лише навчання. Нічні навчальні тривоги та марш-кидки у повному обвісі – виснажує, втім додає впевненості у власних силах допомагати нашим захисникам на полі бою», – сказав Юрій.
За його спогадами, навчатися у таких інструкторів – значить навчатися у кращих спеціалістів України, а можливо і світу, адже світ не бачив такої війни вже понад 80 років.
Для чоловіків та жінок, які планують долучитись до лав «Госпітальєрів», Юрій радить готуватись заздалегідь. Не тільки фізично, а і психологічно, адже випробовування на них чекають вкрай серйозні.