Прес-центр22 червня 2017, 16:06

Хід виконання Програми зайнятості населення розглянуто на колегії в облдержадміністрації

Директор Департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА Елеонора Поліщук повідомила, що на 2016 рік Програмою було заплановано створення 4723 нових робочих місця. Фактично ж відкрито 2722 з них, у тому числі юридичними особами – 812, фізичними особами-підприємцями – 1910. Тобто, виконання Програми склало 57,6 %.

Найбільшу кількість робочих місць у минулому році створено: у Лисичанську – 1001 при запланованих 324 (308,9 %), Сєвєродонецьку – 538 при запланованих 2200 (24,5 %) та Старобільському районі – 460 при запланованих 277 (166,1 %). Найменшу кількість – у Станично-Луганському, Міловському та Попаснянському районах.

Існуючий дисбаланс на ринку праці між попитом та пропозицією на робочу силу значно ускладнює процес працевлаштування безробітних на постійне місце роботи.

Директор Департаменту наголосила, що Луганською обласною службою зайнятості вживається низка заходів, спрямованих на посилення соціального захисту безробітних та нарощування обсягів надання соціальних послуг. Протягом 2016 року за сприяння центрів зайнятості постійне місце роботи отримали 13,9 тис. осіб (що на 15 % більше, ніж у 2015-му), з них статус безробітного мали 8,8 тис. На нові робочі місця з компенсацією роботодавцям єдиного соціального внеску працевлаштовані 218 безробітних.

Також у рамках Програми розвитку ООН в області триває реалізація проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні». У липні 2016 року стартувала чергова благодійна програма з підтримки підприємництва, яка сприяє створенню робочих місць. З 346 зареєстрованих заявок оціночним комітетом було відібрано 63 проекти для фінансування бізнес-ідей.

З 2015 року триває тісна співпраця з міжнародною благодійною організацією «Mercy Corps». В рамках реалізації проекту з міжнародної технічної допомоги для ВПО і осіб, які постраждали під час бойових дій на сході України, в Луганській області відпрацьовано 2200 анкет за програмою малих грантів, при цьому донором відібрано і профінансовано 800 заявок бенефіціарів. З листопада 2016 року триває чергова програма малих грантів під самозайнятість.

Комплексну програму з підтримки ВПО і осіб, які постраждали від конфлікту на сході України, що потребують допомоги для відновлення або розширення власного бізнесу, проводила і «Датська Рада у справах біженців». Загальна кількість зібраних заявок 1500, з яких близько 1000 бізнес-планів були профінансовані.

У 2016 році здійснювалося співробітництво служби зайнятості з Всеукраїнським об'єднанням «Українські рубежі» – представником Міжнародної організації з міграції. Проект передбачав надання необхідного обладнання для старту само зайнятості – відібрана і забезпечена 101 заявка для ведення підприємницької діяльності.

Одноразову виплату допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності отримали та відкрили власну справу 35 осіб, в тому числі 15 осіб з числа демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО, та 9 ВПО.

Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці протягом звітного періоду 3,1 тис. безробітних проходили навчання за направленням служби зайнятості. З них 1,6 тис. навчалися у Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Підготовка та перепідготовка здійснювалися з актуальних на ринку праці Луганської області професіями.

Особлива увага, за словами Елеонори Поліщук, приділяється тимчасово переміщеним з окупованих територій і районів проведення АТО особам.

З початку дії Постанови Кабінету Міністрів України №509 з 1 жовтня 2014 року до 31 грудня 2016 року у Луганську обласну службу зайнятості звернулося 4015 ВПО. Усього працевлаштовано – 1 458, в тому числі 63 з них отримали одноразову допомогу для організації власного бізнесу.

З жовтня 2015 по грудень 2016 року працевлаштовано 68 ВПО з компенсацією роботодавцям витрат на оплату праці. Проходили профнавчання 216 громадян цієї категорії, а 383 особи брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Також протягом минулого року 330 демобілізованих військовослужбовців, що брали участь в АТО, отримали послуги обласної служби зайнятості з працевлаштування, профорієнтації, перенавчання і допомоги у відкритті власної справи. Працевлаштовано 94 особи цієї категорії, 15 з них отримали одноразову допомогу з безробіття для організації підприємницької діяльності. До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 35 колишніх військовослужбовців, 18 осіб проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості. Усім учасникам АТО надані профорієнтаційні послуги, спрямовані на їх соціальну адаптацію і вибір громадянської професії.

На колегії зазначили, що з метою вирішення існуючих проблем у сфері зайнятості, оперативного та якісного працевлаштування громадян, забезпечення роботодавців кваліфікованими кадрами Луганською обласною службою зайнятості протягом року підготовлено та проведено 103 ярмарки та 261 міні-ярмарки вакансій за участю 1142 підприємств, 98 презентацій професій, 116 презентацій роботодавця, 111 презентацій курсів.