Прес-центр28 березня 2017, 15:03

Луганські силовики відповіли на запитання київських журналістів

У рамках «Програми Рада: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» протягом двох днів у Луганській області працюватимуть Народний депутат України Світлана Заліщук і група журналістів загальноукраїнських ЗМІ.

Сьогодні, 28 березня, відбулась зустріч медійників із заступниками голови облдержадміністрації та представниками силових структур області.

Журналісти порушили низку гострих питань, пов’язаних із безпековою ситуацією у регіоні. Зокрема, їх цікавило, чи запрацював механізм фіксації обстрілів українських територій та їх наслідків, а також проблеми протидії незаконному переміщенню вантажів через лінію розмежування, забезпечення комфортного перетинання громадянами КПВВ «Станиця Луганська» та перспективи відкриття автотранспортних пунктів пропуску.

Відповідаючи журналістам, Перший заступник Прокурора Луганської області В.Мичка, зазначив, що сьогодні впроваджений порядок фіксації наслідків обстрілів з боку бойовиків підконтрольної частини області, який дозволить постраждалим особам претендувати на компенсацію збитків у судовому порядку. 

Разом з тим, він акцентував увагу Світлани Заліщук на необхідності вирішення на законодавчому рівні питання введення спеціальних судів із розгляду справ, пов’язаних із терористичною діяльністю, та формально незаконним перетином мешканцями ОРДЛО державного кордону України у КПВВ «Мілове». Адже, сьогодні прикордонниками складено понад 40 тисяч адміністративних протоколів на осіб, які в’їхали з Росії до України із порушенням чинного законодавства.

Депутатка пообіцяла ініціювати розгляд цих питань.

Ситуацію щодо сполучення з непідконтрольною частиною області прокоментував заступник голови облдержадміністрації Ю.Клименко. Розрахункова пропускна спроможність КПВВ «Станиця Луганська» до 1500 людей, сьогодні в обох напрямках його перетинають понад сім тисяч осіб щодобово. Зроблено все необхідне для якомога комфортнішого переміщення людей, в тому числі створено 16 робочих місць для здійснення паспортного контролю, але це не вирішує проблеми. Область готова  відкрити ще два пункти пропуску – у Новотошківці та Золотому, проте всі наші пропозиції блокуються у Мінську через деструктивну позицію представників ОРДЛО. 

Водночас, із залученням міжнародних благодійних організацій, продовжується робота щодо встановлення металевої конструкції у місці руйнації мосту у Станиці Луганській, яка тимчасово вирішить проблему безпечного переміщення», – зазначив він.