Прес-центр1 червня 2017, 12:06

На Луганщині триває оздоровча дитяча кампанія

На оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в інтернатних закладах області та перебувають на повному державному забезпеченні, із обласного бюджету Луганщини заплановано фінансування на суму 2450,2 тис. грн. На оздоровлення дітей із населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, – 2028,6 тис. грн. З місцевих бюджетів – 7453,5 тис. грн.

Станом на травень найбільші показники фінансування літньої оздоровчої кампанії за рахунок коштів місцевих бюджетів серед міст області – у Сєвєродонецька, серед районів – у Кремінського, Сватівського та Старобільського.

За рахунок державного бюджету з лютого по грудень триває оздоровлення дітей у центрах «Артек» і «Молода гвардія», куди щорічно приїжджають близько 1400 дітей області.

Як інформує Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, загальне охоплення дітей оздоровленням та відпочинком у 2017 році планується на рівні минулого року, тобто становитиме 25200 дітей.

Кращі планові показники у цьому напряму мають місто Рубіжне, Кремінський та Станично-Луганський райони.

Одним із першочергових завдань Луганської облдержадміністрації є організація оздоровлення дітей із районів, наближених до лінії зіткнення.

Це передбачено обласною Програмою оздоровлення та відпочинку дітей «Луганське літо» на 2017-2019 рр.

Крім цього, згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України,
700 дітей з Луганської області із вересня по грудень поточного року будуть направлені на оздоровлення за рахунок коштів державного бюджету в дитячі центри «Артек» і «Молода гвардія».

Нажаль, через антитерористичну операцію значна частина власної оздоровчої бази Луганщини тимчасово втрачена. Мережа позаміських дитячих оздоровчих закладів наразі складається із 6 таборів, у числі яких «Зоря», «Мрія», «Сосновий гай» у Кремінній, «Гончарівський» у Сватівському районі, «Джура» у Старобільському районі, «Лісова галявина» у Марківському районі. Їх робота почнеться за графіком вже з перших чисел червня.

Згідно з інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, у поточному році організовується діяльність 261 табору з денним перебуванням на базі шкіл та позашкільних установ, у тому числі 108 «мовних таборів».

Також, вже отримано підтвердження про запрошення 300 дітей на відпочинок у Херсонську область. Перша група із 30 дітей поїде до Скадовська з 5 червня, ще 270 дітей планується оздоровити у серпні. А від Харківської облдержадміністрації 20 дітей, починаючи з 1 червня, будуть оздоровлені у смт Сергіївка Одеської області.

Відзначимо, що ведеться робота і з організації оздоровлення та відпочинку дітей за кордоном. На поточний момент відпрацьовується пропозиція Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України з направлення дітей на відпочинок у Хорватію. Перший заїзд групи із 86 дітей з Луганської області заплановано на 27 липня, наступний заїзд 43 дітей – на 18 серпня поточного року.

Крім того, планується оздоровлення і відпочинок 64 вихованців шкіл-інтернатів. Зокрема, до Австрії поїдуть 18 дітей із Новоайдарської обласної загальноосвітньої школи-інтернату, 20 дітей із Рубіжанського навчально-реабілітаційного центру «Кришталик», 12 дітей із Сєвєродонецької загальноосвітньої школи-інтернату. А до США – 9 вихованців Щастинської обласної санаторної школи-інтернату та 5 вихованців Кремінської обласної загальноосвітньої школи-інтернату.