Прес-центр16 червня 2017, 13:06

На варті здоров’я жителів Луганщини

Щороку у третю неділю червня наші медичні працівники відзначають професійне свято. Багато з них зустрічають його на робочому місці – на чергуванні у відділенні, в операційній, виїжджаючи на виклик екстреної допомоги, зустрічаючи нове життя у пологовому будинку тощо.

Складніше доводиться медпрацівникам Луганської області. Через бойові дії до них щоденно звертається ще й велика кількість тимчасово переміщених осіб. На щиру подяку заслуговують і військові лікарі області, що піклуються про здоров’я захисників України.

«Зазначимо, що турбота медпрацівників про здоров’я жителів Луганщини відбувається на тлі майже повного відновлення інфраструктури охорони здоров’я області, значна більшість об’єктів якої зі всім обладнанням залишилася на тимчасово окупованій території», – зауважив директор Департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА Валентин Шкорубський.

На поточний рік бюджет системи охорони здоров’я Луганщини затверджено у сумі більш ніж 1,6 млрд грн.

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз визнав розвиток системи охорони здоров’я Луганщини одним із пріоритетних завдань.

Останнім часом ряд медичних закладів відновив діяльність на підконтрольній українській владі території.

Сьогодні система охорони здоров’я області на первинному рівні складається з 16 центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять 128 лікарських амбулаторій, 236 фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктів.

Вторинний рівень мережі лікувальних закладів складається з 20 міських та районних лікарень.

На третинному рівні високоспеціалізованої медичної допомоги – 6 обласних лікарень та 6 обласних диспансерів.

Окрім того, екстрену медичну допомогу здійснюють спеціалісти трьох станцій швидкої допомоги – Рубіжанської, Лисичанської та Луганської, що знаходиться у Старобільському районі. Вони нараховують 62 бригади.

Разом з тим, у Рубіжному готує кваліфіковані кадри Луганський державний медичний університет. І, що не менш важливо, у Лисичанську організовані курси підвищення кваліфікації медпрацівників.

Задля відновлення у повному обсязі обласного онкодіспансеру у Рубіжному планується будівництво цього медичного закладу і його оснащення необхідним сучасним обладнанням.

У планах облдержадміністрації – повне відновлення діяльності обласної клінічної лікарні для дорослих, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з централізованою диспетчерською, обласного Центру профілактики ВІЛ/СНІД, а також закінчення капремонту обласної дитячої клінічної лікарні, оновлення парку санітарного автотранспорту служби екстреної медичної допомоги та його радіофікація.

Приємно відзначити, що відбувається укріплення матеріально-технічної бази міських та районних лікарень, а також багатьох закладів первинного рівня.

Також на Луганщині діє низка регіональних медичних програм. Нещодавно Юрієм Гарбузом затверджена ще одна – програма з забезпечення лікарень області сучасним рентгенодіагностичним обладнанням, що дозволить підняти якість діагностики багатьох соціально значущих захворювань.

З метою надання кардіохірургічної допомоги пацієнту у безпосередній близькості від місця його проживання очільник області затвердив регіональну програму профілактики та лікування серцево-судинних захворювань на 2017-2019 роки з загальним бюджетом у 53,7 млн грн, з яких 31,1 млн грн. надходитимуть з обласного бюджету.

В області активно реалізується Урядова програма «Доступні ліки» з залученням 154 аптек по всій території Луганщини. На сьогодні лікарями вже виписано 15 343 рецепти.

«Тож, незважаючи на нестачу кадрів, часом складні умови праці та великий обсяг пацієнтів, наші лікарі на високому рівні тримають марку обласної медицини, а разом з цимі наше з вами здоров’я знаходиться у надійних руках медпрацівників Луганщини», – запевнив Валентин Шкорубський.