Прес-центр22 червня 2017, 12:06

На засіданні колегії розглядалися проблемні питання у сфері державної інформаційної політики

Сьогодні, 22 червня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів засідання колегії облдержадміністрації.

У заході взяли участь заступники голови облдержадміністрації Вадим Данієлян та Ольга Лішик, керівники структурних підрозділів ОДА, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, голови райдержадміністрацій та районних рад, міські голови та керівники правоохоронних органів.

Під час засідання директор Департаменту масових комунікацій ОДА Олександр Костенко доповів про вирішення проблемних питань у сфері державної інформаційної політики, створення системи поширення офіційної інформації про діяльність облдержадміністрації.

Він повідомив, що облдержадміністрацією затверджено Регіональну цільову програму розвитку інформаційної сфери Луганської області на 2016-2017 роки та внесено зміни до неї. Вона спирається на Стратегію інформаційної деокупації та реінтеграції Донбасу, розроблену Міністерством інформаційної політики України.

Програма допомогла визначити напрями протидії інформаційним загрозам, а також сформовані базові принципи внутрішньої політики щодо окремих територій Луганщини.

Найголовнішим пунктом прийнятої Програми стало вирішення питання фінансування заходів розвитку місцевої інформаційної інфраструктури. Насамперед, у травні розпочалось будівництво телевежі у Новоайдарському районі загальною вартістю близько 18 млн грн. Заплановано, що до початку липня буде змонтовано 50 метрів башти.

Юрій Гарбуз акцентував увагу на надзвичайній важливості активізації роботи на цьому напрямі: «Телевежа не тільки повинна бути встановлена, а і повинна запрацювати на повну, покривши «білі плями» на сітці теле-, радіомовлення Луганщини».

На фінансування заходів Програми з обласного та місцевих  бюджетів у 2016 році виділено близько 9,3 млн грн та 22,1 млн грн у поточному році (з урахуванням будівництва телевежі). Загальний обсяг фінансування на три роки становить 35,3 млн грн.

На розвиток філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Луганська регіональна дирекція» виділено понад 3 млн грн. Фінансування дозволило забезпечити майже 100% покриття підконтрольної українській владі території Луганщини державницьким теле- і FM-радіомовленням та придбати якісне сучасне відео та звукове обладнання.

Поряд із розбудовую потужних об’єктів інформаційної інфраструктури у липні буде завершено встановлення у 18 населених пунктах Станично-Луганського, Новоайдарського та Попаснянського районів, розташованих поблизу лінії розмежування, комплектів для трансляції радіосигналу («супутникова тарілка», ретранслятор та гучномовець). На зазначені цілі районним бюджетам передбачена субвенція у розмірі 607,0 тис. грн.

Інше важливе досягнення в цьому напрямі – відновлення друку та забезпечення сталої роботи обласної газети «Луганщина.ua». На розвиток безкоштовного видання накладом до 50 тис. примірників у минулому році виділено 500 тис. грн та 4,3 млн грн – у поточному. У першу чергу газета доставляється у населені пункти, розташовані на лінії розмежування та на КПВВ «Станиця Луганська».

Крім того, облдержадміністрацією вжито системних заходів щодо підтримки комунальних ЗМІ у період реформування. Так, у 2016 році 15 газетам виділене цільове фінансування на технічне переоснащення у сумі 1,5 млн грн. На цей рік у рамках програми місцевим ЗМІ передбачена підтримка з бюджетів територій із розрахунку мінімум по 50 тис. грн.

Важливим аспектом у контексті поширення українського контенту та доступу громадян до інформації з офіційних джерел є розширення присутності місцевих органів влади у соціальних мережах. Сьогодні, крім офіційних веб-сайтів, облдержадміністрація, її структурні підрозділи та місцеві органи виконавчої влади мають сторінки у соціальних мережах.

Також Олександр Костенко зазначив, що незважаючи на чітке бачення реалізації стратегії розвитку інформаційного простору області, існує низка питань, вирішення яких потребує допомоги з боку Концерну РРТ, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Міністерства інформаційної політики та Комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

Серед проблем, які вимагають якнайшвидшого вирішення, є встановлення та обслуговування передавачів загальнонаціональних мовників на РТС у Новоайдарському районі після завершення її будівництва, вирішення питання щодо здійснення тимчасового мовлення на частотах, захоплених бойовиками, що могло б вирішити проблему мовлення у «сірій зоні».

Крім того, директор Департаменту акцентував увагу присутніх на необхідності створення системи мовлення територіальних громад, яка сприятиме розширенню комунікативних можливостей, а також забезпечення області технічними засобами протидії мовленню телерадіоканалів антиукраїнського змісту.

Серед низки важливих питань також було виділено створення сучасного поліграфічного підприємства на підконтрольній українській владі території Луганщини та забезпечення мешканців населених пунктів на лінії розмежування засобами прийому цифрового сигналу.