Прес-центр7 липня 2017, 12:07

Обласний фестиваль української народної іграшки та гри знов прийняла гостинна Кремінщина

6 липня на березі річки Красна Кремінського району вже вдруге відбувся обласний фестиваль української народної іграшки та гри, які є одними з стародавніх традицій.

Фестиваль започатковано того річ головою Луганської обласної державної адміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом.

«Упевнений, що через деякий час це свято вже увійде у традицію. Бо тільки вивчаючи надбання багатьох поколінь ми зможемо зберегти зібрану віками спадщину українського народу», – відзначив очільник Луганщини на відкритті обласного фестивалю.

Також він розпочав акцію «Зроби подарунок Захиснику Незалежності», вручивши військовослужбовцю футболку. Ідея акції з’явилася у громадського активу Станиці Луганської.

І протягом свята вона набула підтримки глядачів. Сподіваємося, до Дня Незалежності України жоден військовослужбовець, який захищає нашу країну, не залишиться без подарунку.

До речі, за глядачів. Коли зі сцени присутнім запропонували по черзі підняти руки задля визначення, кого з них більше, господарів чи гостей свята, виявилося, що це майже неможливо – бо і тих, і інших було дуже багато.

До фестивалю на Кремінщині долучилися багато хлопців та дівчат з населених пунктів Попаснянського, Станично-Луганського та Новоайдарського районів, розташованих неподалік від «лінії розмежування». Дітям Юрій Гарбуз передав цікаві подарунки.

У свою чергу, голова Кремінської райдержадміністрації Наталя Чехута подарувала голові облдержадміністрації Юрію Гарбузу екземпляр книги «Наш Край – Кремінщина», де зібрані всі мальовничі краєвиди району, а одна із сторінок присвячена першому фестивалю української народної іграшки та гри, та виготовлену різьбярами сову мудрості.

Протягом фестивального вечора кожен мав можливість приєднатися до народних традицій, що перенести їх у майбутнє – своїм дітям і внукам.

На святкових майданчиках майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Етноіграшка» з міст та районів Луганщини проводилися презентаційні ігрові програми, обрядові народні ігри, забави, атракціони, змагання та естафети.

Також бажаючі змогли долучитися до майстер-класів з виготовлення ляльок-оберегів, ляльок-мотанок, елементів їх вбрання, авторської глиняної, текстильно-скульптурної, в’язаної, паперової іграшок, петриківського розпису дерев’яної та розпису глиняної іграшок.

Постійно діяли й майданчики дитячої та дорослої ігрових зон з обов’язковим екскурсом в історію виникнення ігор та безпосереднім інтерактивним дійством.

На шанувальників очікували виступ Луганського обласного козачого кінного театру «Козацька Січ», театралізоване сюжетно-обрядове дійство «В ясну ніч на Івана Купала» та незабутнє етно-шоу від ансамблю пісні і танцю «Радани» –  «Співучій водограй».

Завершилося свято, організованого Луганським обласним центром народної творчості, урочистим нагородженням учасників, запаленням великого купальського вогнища, яскравими виступами творчих колективів художньої самодіяльності Кремінського району.

Для дорослих й дітей це був неповторний вечір, протягом якого вони доєдналися до невмирущих стародавніх українських традицій, ближче познайомилися з української культурою та занурилися в яскравий світ народної творчості.