Прес-центр25 липня 2017, 15:07

Про профілактику щодо попередження лісових пожеж та інших надзвичайних ситуацій у літній період йшлося на брифінгу для ЗМІ

Про це розповіли начальник управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації Володимир Мирошниченко, начальник Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області Ігор Савєльєв та т.в.о. начальника Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Латинін.

Зокрема,  Ігор Савєльєв попередив, що зараз Луганська область знаходиться у п’ятій ступені пожежній небезпеки.

Він зазначив, що з початку року на території області виникло 1274 пожежі, що на 71,5 % більше ніж за аналогічний період минулого року – 743 пожежі. Однак, в результаті своєчасного  реагування Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області площа пожеж зменшилась в два рази.

Ігор Савєльєв закликав, в період пожежної небезпеки не відвідувати хвойні ліси. Також у разі виявлення вибухонебезпечного предмету – не підходити та не торкатися його, а миттєво викликати фахівців-саперів ДСНС.

Під час брифінгу Олексій Латинін повідомив, що особлива увага приділяється профілактичним заходам щодо попередження лісових пожеж.

За перше півріччя 2017 року на ці заходи витрачено 2,5 млн грн, в 2016 році – 1,6 млн грн.

Відповідно до розпорядження голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 17 липня 2017 року на ліквідацію пожеж та їх наслідків з загального фонду обласного бюджету виділено 2,1 млн грн.

Також Олексій Латинін розповів, що за зазначений період  виконано майже 2,8 км нових протипожежних розривів, на 12,3 км проведений догляд за існуючими мін смугами, та на 1,2 км перекрита другорядна лісова дорога.

У місцях масового відпочинку населення в лісах області проведено благоустрій лісових ділянок на площі 70 га.

Рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації затверджений «План дії щодо попередження та ліквідацію пожеж в лісах Луганської області у пожежонебезпечний період 2017 року».

Так, проведені перевірки лісогосподарських підприємств щодо готовності до пожежонебезпечного періоду, відбулись навчання по гасінню великих лісових пожеж, організована робота по чергуванню відповідальних осіб у вихідні та святкові дні, спільно патрулювання лісових масивів з поліцією тощо.

Для своєчасного гасіння лісових пожеж в лісогосподарських підприємствах області працюють 23 лісопожежні станції, на яких працюють 150 працівників. Вони обслуговують 238 тис га території. За ними закріплено 52 пожарних автомобіля, 67 тракторів, 23 пожарних модулі та 449 ранцевих лісових обприскувачів.

В області працюють 24 пожежно-спостережні вежі.

На брифінгу порушувались питання і про ситуацію на водних об’єктах. Зокрема, Володимир Мирошниченко зауважив, що в цьому році в області головною причиною загибелі 12 людей на воді є надмірне вживання спиртних напоїв.

Він повідомив, що в області 218 ставків та 45 водосховищ, з яких 13 визначено як місця масового відпочинку. І тільки три з них знаходяться під наглядом водолазно-рятувальної, надзвичайної та медичної службах. Це у містах Рубіжне, Кремінній та Лисичанську.

Наприкінці заходу Володимир Мирошниченко нагадав про правила поведінки на воді.