Прес-центр24 травня 2018, 14:05

Створені всі умови для вступу абітурієнтів з непідконтрольних територій

Сьогодні в Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля відбулась прес-конференція «Вступна кампанія-2018 року: особливості вступу абітурієнтів з непідконтрольних українській владі територій Луганської області та населених пунктів, розташованих поблизу «лінії зіткнення».

Відкриваючи захід, заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик нагадала, що в Луганській області у минулому році працювали вісім освітніх центрів «Донбас-Україна». Всього до вишу вступили 673 абітурієнтів з окупованих територій.

Про цьогорічну вступну кампанію детально розповіла виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Спочатку вона зазначила, що вступна кампанія розпочинається 4 червня та триватиме до 28 вересня.

«Абітурієнти з тимчасово непідконтрольних українській владі територій області та які проживають поблизу «лінії зіткнення» мають право скористатися спрощеною процедурою вступу, – наголосила Ірина Жданова. –  Без ЗНО, паспорта, атестату вони можуть вступити до вищих або професійно-технічних навчальних закладів».

Для вступу за спрощеною системою абітурієнту потрібно приїхати до освітнього центру, подати заяву та заповнити освітню декларацію. Після цього пройти державну підсумкову атестацію з двох предметів: українська мова, історія України, і скласти вступний іспит з одного предмета, визначеного ВНЗ.

Ті, хто претендує на бюджетну форму навчання має подати документи до 20 липня. За контрактом – до 26 вересня.

Окремо було акцентовано увагу на датах прийому вступу школярів дев’яти та одинадцяти класів.

На базі 11 класів у технікумі або коледжі прийом документів триватиме до 18:00 1 серпня. Вступні іспити – до 7 серпня та зарахування – до 12:00 14 серпня.

На базі 9 класів у технікумі, коледжі, профтехучилищі: прийом документів – до 18:00 14 липня, вступні іспити – до 22 липня та зарахування – до 12:00 30 липня.

Підготуватись абітурієнт зможе на сайті «Доступна освіта». Тут він знайде безкоштовні відео уроки, презентації, тести. Реєстрація не потрібна.

Як і минулого році усім студентам оформлюватиметься статус внутрішньо переміщеної особи, видаватимуться підручники на безоплатній основі, а також для студентів бюджетної форми навчання гарантована стовідсоткова соціальна стипендія.

Слід зазначити, що в період вступної кампанії працюватимуть «гарячі лінії». Консультації можна отримати у робочі дні з 9:00 до 13:00, з 14:00 до 18:00 за номером 0 800 504 425 – безкоштовно. Крім цього подзвонити за номерами мобільних операторів, які діють в Луганській області: 099 345 20 76, 097 983 65 31.

У свою чергу, державний експерт Директорату вищої освіти та освіти дорослих Міністерства освіти та науки України Віталій Носок розповів про зміни «Вступної кампанії – 2018». Зокрема, щодо спрощення процедури при вступі до професійно-технічних навчальних закладів. Туди на бюджет можна вступити і у жовтні, але потрібно враховувати, що центри працюватимуть до 28 вересня. Тож, у разі відсутності свідоцтва/атестату державного зразка потрібно встигнути подати документи до 28 вересня, щоб пройти спрощену процедуру отримання освітніх документів в освітньому центрі «Донбас-Україна».

Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк підкреслив, що з непідконтрольних українській владі територій Луганської області  підтвердили участь в основній сесії 250 школярів. Усі інші, хто зареєструвався, але не підтвердив участь, здаватимуть ЗНО під час додаткової сесії. 

Організаторами виступили громадська організація «Фонд «Відкрита політика, Луганська облдержадміністрація за підтримки UNICEF  Ukraine.