Прес-центр3 березня 2020, 14:03

Температурний скринінг на пунктах пропуску не виявив жодного факту підозри на коронавірус

Вже тиждень усі, хто перетинає державний кордон України та лінію розмежування у Луганській області, проходять температурний скринінг. Жодного факту підозри захворювання на коронавірус не зафіксовано, – комісія з питань запобігання занесенню та поширенню на території Луганської області гострої респіраторної інфекції, пов’язаної із коронавірусом, розглянула на засіданні стан готовності медичних закладів та визначила напрями діяльності щодо недопущення проникнення COVID-19 на Луганщину.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська акцентувала, що шість  інфекційних відділень, які визначено основними госпітальними базами для надання медичної допомоги особам із підтвердженим діагнозом, та бригади швидкої допомоги забезпечені комплектами індивідуального захисту та необхідним медичним обладнанням.

Крім того, облдержадміністрацією подані запити до МОЗу та РНБО України   щодо потенційної потреби у захисних масках, костюмах та ліках.

Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентин Шкорубський додав, що прямої загрози потрапляння вірусу в область немає. Захворюваність на ГРВІ незначно перевищена лише у Старобільському та Біловодському районах.

«Коронавірус відрізняється від звичайного грипу лише вищим ступенем інфекціонування – від 1,3 до 4,39. За наявною статистикою, у 80-85% захворювання протікає легко, 15–20% хворих потребують спеціального лікування і лише 5-10% – інтенсивної терапії. Тож головне – не допускати паніки, дотримуватись елементарних правил безпеки та дезінфекції приміщень», – додав він. 

Про хід проведення роз’яснювальної роботи з профілактики та запобігання занесенню та розповсюдженню гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, у школах, на підприємствах, що здійснюють пасажироперевезення, інших закладах і установах розповіла начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко.

Спілкуючись із журналістами під час брифінгу, який відбувся по закінченні засідання, вона повідомила, що відповідна робота організована в закладах освіти та інших підприємствах, де спостерігається значна кількість контактів між громадянами.

Загалом у 545 закладах освіти відбулися наради, семінари, розповсюджено тематичну друковану продукцію.

Аналогічна робота організована і в 476 місцях масового скупчення людей. Це 47 підприємств, 147 лікувальних закладів, 89 аптек, 100 об’єктів торговельної мережі, 93 підприємства побутового обслуговування.

Слід зауважити, що лікарі наголошують – маска не захищає від вірусу здорову людину. Масками мають користуватись люди, які мають симптоми ГРВІ, щоб не заразити оточуючих. А створений внаслідок панічних настроїв дефіцит масок лише шкодить лікарням.

Крім того, триває пошук приміщення, яке б повністю відповідало умовам обсервації.

Також сьогодні Міністерство охорони здоров‘я повідомило про перший випадок коронавірусу в Україні.  Всього коронавірус за цей час підозрювали у чотирьох осіб, але  підтвердився лише один випадок. Медики працюють з контактними особами, з якими спілкувались ці люди, - вони наразі перебувають у самоізоляції. Жодних екстремальних подій не сталося. На щастя, Україна перебуває на стадії «поодиноких випадків». На випадок зміни ситуації є чіткий алгоритм дій.  Запроваджена система показала свою здатність протистояти викликам та діяти швидко і чітко.