Прес-центр14 березня 2017, 15:03

В області стартують весняно-польові роботи

Сьогодні, 14 березня, відбулась апаратна нарада з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, її апарату, територіальних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Роман Власенко.

 

Під час заходу розглянуто питання підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт у 2017 році. Про це розповіла заступник директора, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Безкоровайна.

 

У березні аграрії області розпочинають весняно-польові роботи.

 

Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з сільгосппідприємствами розроблено оптимальну структуру посівних площ врожаю поточного року.

 

Перевагу надано посіву економічно вигідних та придатних до вирощування в нашій зоні культур озимої пшениці, кукурудзи та соняшнику.

 

Посівні площі під зернову групу складають 403 тис. га, (на 19 тис. га більш, ніж у минулому році), у тому числі озимі - 245 тис. га (більше на 17 тис. га), ярі – 158 тис. га (більше на  2,4 тис. га).

 

Озимих зернових культур посіяно: пшениці 239,8 тис. га, ячменю 3,3 тис. га, жита 2,2 тис. га. Крім того, посіяно озимого ріпаку 5,1 тис. га.

 

Об’єм посівів круп'яних культур, проса, гречки залишаться на рівні минулого року. Кукурудза на 3 тис. га більше.

 

Згідно проведеного моніторингу стану посівів озимих культур сходи отримано на 99 % площ.

 

До цього часу кліматичні умови були сприятливі для перезимівлі озимих зернових культур і багаторічних трав, що дає надію на хороший урожай. На полях, звільнених від снігу, проведено ранньовесняне підживлення на площі 33 тис. га (15 %).

 

Для проведення комплексу весняно-польових робіт передбачається використати 58 тис. тонн мінеральних добрив, що на 21 тис. тон більше, ніж у минулому році.

 

Для проведення весняної сівби необхідно 11,1 тис. тонн насіння ранніх ярих зернових культур. На даний момент  засипано 9 тис. тон (81 %) власного насіння, з якого перевірено і відповідає посівним кондиціям 48 %.

 

Проведення весняно-польових робіт в оптимальні терміни напряму залежить від наявності та готовності сільськогосподарської техніки. На сьогоднішній день готовність техніки становить: 89 % тракторів, посівної та грунтообробної – 92 %.

 

У поточному році закуплено 16 одиниць техніки на загальну суму 16,3 млн грн, у тому числі 6 тракторів та зернозбиральний комбайн.

 

У 2016 році відповідно до Державної програми фінансової підтримки в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів на Луганщину  виділено 8 млн грн. На 2017 рік фінансова підтримка планується на тому ж рівні.