Прес-центр12 червня 2017, 12:06

В облдержадміністрації розглянуто ситуацію з заборгованістю комунальних підприємств за спожиті енергоресурси

Зазначене питання було винесено на порядок денний засідання обласної комісії з питань розрахунків за спожиті  паливно-енергетичні ресурси та їх ефективного використання, на якій були присутні директор Департаменту житлово-комунального господарства Луганської облдержадміністрації Віталій Сурай, керівники територій, підприємств централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення, ТОВ «ЛЕО» та ПАТ «Луганськгаз». 

Для забезпечення своєчасних розрахунків підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення області за спожиті енергоносії та зменшення відповідної заборгованості, облдержадміністрацією вживається низка заходів.

Так, територіальною комісією з питань узгодження заборгованості різниці у тарифах станом на 8 червня визначена сума 117,4млн грн (у тому числі по підприємствам централізованого теплопостачання – 64,7 млн грн, централізованого водопостачання та водовідведення – 37,1 млн грн). Протягом 2017 року за рахунок пільг та субсидій, які надаються населенню підприємствами централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення області, проведені взаємозаліки за спожиті енергоносії на загальну суму 206млн грн (по підприємствам централізованого теплопостачання – 177,4 млн грн, централізованого водопостачання та водовідведення – 28,6млн грн).

Особливу увагу учасники засідання приділили проблемі розрахунків за спожиту електроенергію ЛКСП «Лисичанськводоканал», заборгованість якого становить 130 млн грн (майже 40% від загальної заборгованості підприємств галузі області), та КП «Попаснянський районний водоканал» з заборгованістю 146,5 млн грн (майже 45%).

Станом на початок червня заборгованість підприємств централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення Луганщини, які знаходяться на підконтрольній українській владі території, за спожиту електроенергію перед ТОВ «ЛЕО» складає понад 327,4 млн грн. У тому числі – з централізованого теплопостачання – 33,9 млн грн, централізованого водопостачання та водовідведення – 293,5 млн грн.

Заборгованість підприємств централізованого теплопостачання за послуги газопостачання та розподіл природного газу перед ПАТ «Луганськгаз» становить 64,8 млн грн.

За підсумками засідання керівникам підприємств централізованого водопостачання та водовідведення надані доручення для розробки та подальшого надання голові Луганської облдержадміністрації – керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Юрію Гарбузу графіків погашення заборгованості перед ТОВ «ЛЕО» за спожиту електроенергію, що склалася станом на червень. У них потрібно урахувати надходження коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю послуг та тарифом, субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій, коштів місцевих бюджетів, власні кошти підприємств.

У свою чергу, міським головам, керівникам райдержадміністрацій рекомендовано вжити дієвих заходів щодо погашення заборгованості  бюджетних організацій всіх рівнів за послуги газопостачання та розподіл природного газу перед ПАТ «Луганськгаз».

Крім того, з метою реалізації вимог Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та тепло-генеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» керівникам підприємств централізованого теплопостачання області доручено забезпечити дотримання виконання графіків погашення заборгованості за спожитий природний газ перед НАК «Нафтогаз України», які складено та затверджено відповідно до вимог постанов Кабінету Міністрів України №758 та №187. А головам міст обласного значення, керівникам райдержадміністрацій необхідно розглянути питання щодо виділення коштів підприємствам для забезпечення своєчасного виконання зазначених графіків.

Водночас, директор Департаменту ЖКГ облдержадміністрації Віталій Сурай вкотре звернув увагу керівників підприємств-надавачів житлово-комунальних послуг на необхідність проведення роз’яснювально-інформаційної роботи серед населення відповідно вимогам постанови Кабінету Міністрів України, що передбачає зміни у Положенні про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, в частини не призначення субсидії у разі наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.