Прес-центр1 березня 2017, 10:03

Володимир Гройсман: Від енергетичної блокади страждатимуть у першу чергу пересічні українці

Унаслідок необдуманих, заполітизованих дій щодо організації енергетичної блокади постраждають пересічні українці. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради щодо проблемних питань діяльності підприємств металургійної промисловості та енергетики у зв'язку із блокуванням вантажних перевезень з тимчасово окупованих територій України.

"Внаслідок блокади, яка створена, можуть бути зупинені українські підприємства, теплові організації. Це означає, що від таких необдуманих, заполітизованих дій будуть страждати звичайні пересічні українці, - підкреслив Прем’єр-міністр. - Обмеження постачання енергетичного вугілля і необхідних компонентів для металургійної галузі вдарить по пересічним українцям: в деяких містах країни може бути зупинено теплопостачання. Питання електричної енергії є під загрозою. Наступне питання - це економіка".

Зокрема, енергетична блокада призведе до підриву національної валюти, зупинки економічного зростання, зменшення надходжень до бюджету, неможливості виконання соціальних програм та скорочення робочих місць, наголосив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр наголосив, що вугілля добувається з українських надр та закуповується у підприємств, що зареєстровані в Україні та сплачують податки до українського бюджету.

Він переконаний, що під питанням так званої блокади блокується уся Україна, і від цього починають страждати українці.

"Я проти контрабанди, я проти торгівлі на крові. Але я за Україну і за українців, і за національну економіку, і за освітлення, і тепло в українських оселях, і за те, щоб нам ніхто не забороняв забрати наші українські надра і використовувати їх на благо українських громадян", - наголосив він.

Прем’єр-міністр запевнив, що Уряд продовжить докладати усіх зусиль для мінімізації будь-яких негативних впливів від енергетичної та економічної блокади та недопущення загострення ситуації.

"Наше завдання - мінімізувати будь-які негативні наслідки на життя кожного українського громадянина. Ми з цим впораємося", - підкреслив Глава Уряду.

У нараді зокрема взяли участь Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, Віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський, народні депутати України, керівники енергетичних та металургійних компаній, зокрема: ДП "НЕК "Укренерго", ТОВ "Укртеплоенерго", ТОВ "ДТЕК", ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча", ПрАТ "Авдіївський коксохімічний завод", ПрАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь".

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249776675&cat_id...