Прес-центр13 березня 2017, 10:03

Воїнів батальйону «Айдар» привітали з Днем українського добровольця

Напередодні Дня українського добровольця заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко зустрівся з ветеранами батальйону «Айдар» та військовослужбовцями Збройних Сил України.

 

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу суспільства, постановою Верховної Ради України з 14 березня поточного року започаткований День українського добровольця.

 

«Шановні добровольці, дозвольте від імені Луганської обласної військово-цивільної адміністрації висловити вам подяку та привітання.Переконаний, що ці важкі для нашої країни останні роки загартували нас з вами і об’єднали тісною дружбою, святою вірою у непереможний народ і єдність нації заради майбутніх поколінь. Ви, герої, загартовані війною, перші добровольці, у новітній українській історії отримали виклик і прийняли бій, а ми, завжди були, є і будемо поруч з вами. Впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо очистити святу українську землю і об’єднати весь український народ.Прийміть щирі вітання та побажання, бути завжди принциповими у своїх переконаннях та пліч-о -пліч боротися за територіальну цілісність і незалежність України», – наголосив Юрій Клименко.

 

 

Створений у середині травня 2014 року з добровольців із різних областей України та активістів Самооборони Майдану батальйон територіальної оборони України «Айдар» вже 22 травня пройшов бойове хрещення. Тоді підрозділ розгромив та взяв у полон банду російських найманців, яка блокувала упродовж кількох днів пересування української військової техніки в бік Луганська.

 

У боях з російсько-окупаційними військами та терористичними угрупуваннями батальйон зарекомендував себе як один з найбільш боєздатних штурмових підрозділів.

 

Бійці батальйону зіграли провідну роль у бойовій операції визволення від ворога міста Щастя.

 

Спільно з іншими добровольчими батальйонами були звільнені від сепаратистів міста Рубіжне, Сєвєродонецьк і Лисичанськ.

 

З липня по вересень 2014 року бійці батальйону виконували завдання із розблокування Луганського аеропорту та оборони у районі селищ Хрящєвате та Новосвітлівка.

 

Під час боїв в районі Олександрівська, Ювілейний та Лутугино, нашими бійцями ліквідовано загін бандформування «Восток».

У цих запеклих боях і народилися девізи підрозділу: «З нами Бог» та «Рабів до раю не пускають».

 

За мужність і героїзм 168 бійців батальйону були удостоєні державних нагород, з яких 65 на жаль посмертно. Загалом, батальйон втратив понад 120 бійців, імена яких назавжди залишаться прикладом незламності і вірності військовому обов’язку.