Прес-центр8 травня 2018, 21:05

Юрій Гарбуз зустрівся з працівниками шахти «Карбоніт»

Шахти «Карбоніт» та «Гірська» ДП «Первомайськвугілля» мають розширити свою роботу за рахунок закладки нових лав. Про це голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз заявив сьогодні, 8 травня, під час зустрічі з шахтарями на шахті «Карбоніт», що у Попаснянському районі.

Так, облдержадміністрацією було подано проекти закладки нових лав до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а саме 13-а Західна на шахті «Карбоніт» та 4-а Північна на шахті «Гірська». Загальна вартість проектів складає 827 мільйонів гривень.

«Реанімація вугільної галузі Луганської області – невідкладний крок, який поряд з економічною складовою має вагоме соціальне значення», - зазначив Юрій Гарбуз. Він пояснив, що відповідно до проектів, розробка нових вугільних ділянок дозволить значно підвищити рівень видобутку твердого палива.

Зокрема, прогнозовані поклади «чорного золота» на шахті «Карбоніт» складають 670 тис. тонн, і з 2019 року з нової лави на-гора шахтарі підійматимуть 800 тонн на добу. Стосовно шахти «Гірська», запаси вугілля складають 1,7 млн тонн, планове навантаження – 1,5 тис. тонн на добу.

За словами Юрія Гарбуза, наразі вугільна промисловість Луганщини страждає на кадровий голод. Для розширення виробництва необхідно збільшити кількість робітників основних шахтарських професій. Обласна влада розглядає різні варіанти поліпшення житлових умов шахтарів із залученням можливих джерел фінансування, серед яких фонд МінТОТ і ДФРР.

Також зазначимо, що обласна влада доклала максимальних зусиль для подолання наслідків надзвичайної ситуації з підтоплення шахти «Золоте». Наразі триває закупівля та монтаж обладнання для відкачування води, а також залучення коштів на будівництво очисних споруд.

Довідково. До складу ДП «Первомайськвугілля» на даний час входять 4 шахти – «Гірська», «Тошківська», «Карбоніт» та «Золоте». Загальна кількість працюючих складає 4700 осіб. Шахтоуправління ДП «Первомайськвугілля» демонструє позитивну динаміку розвитку, зокрема постійно збільшується видобуток вугілля. Щодоби тут добувають близько тисячі тон низькозольного якісного «чорного золота». Загальні запаси вугілля складають близько 100 млн т, що забезпечує орієнтовний строк експлуатації шахт до 50 років.