Прес-центр22 травня 2017, 14:05

Інформація щодо діагностики та профілактики хвороби Лайма на Луганщині

З настанням весни активізується розмноження кліщів, небезпечних для тварин і людей. Вони є переносниками таких хвороб як кліщовий енцефаліт, ерліхіоз, анаплазмоз, хвороба Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) та інші.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м'язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи і навіть до інвалідності.

У 2016 році на території Луганської області зареєстровано 24 випадки захворюваності на хворобу Лайма.

 

У 2015 році зареєстровано 34 зараження, по всій території області (у т.ч. два інфікування відбулось за межами Луганщини – у Донецькій та Черкаській областях).

У 2016 році 12 хворих на ІКБ обстежено лабораторним методом, в інших випадках – діагноз виставлений клінічно. У більшості випадків  перебіг хвороби був середньої важкості: фіксувалися підвищення температури та загальне нездужання.

У зв’язку з тим, що все обладнання лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Луганський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» залишився у непідконтрольному українській владі Луганську, епізоотична ситуація з ІКБ не вивчалась у повній мірі.

Проводиться певна організаційно-методична та санітарно-освітня робота, у рамках якої з фахівцями лікувально-профілактичних закладів, лісових та тваринницьких господарств, ЖКГ, членів Української спілки рибалок та мисливців та господарів туристичних баз відпочинку відбулись семінари з роз’яснення щодо епідеміології та профілактики ІКБ.

Варто зазначити, для захисту від кліщів необхідно використовувати спеціальні ефективні засоби – аерозолі, які відлякують кліщів. Якщо кліщ всмоктався, слід негайно звернутися до найближчого травмпункту. Після видалення кліща потрібно змастити ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою. Протягом двох тижнів щодня необхідно заміряти температуру тіла, у разі її підвищення чи почервоніння на шкірі – звернутися до лікаря. Під час прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, аби легше було помітити кліщів. Кожні 2 години прогулянки оглядати себе і своїх супутників, аби виявити кліщів.