Прес-центр15 квітня 2022, 17:04

Катерина Безгинська взяла участь у обговоренні моніторингу «Створення ґендерно чутливої системи ідентифікації без пекових викликів, запобігання таким викликам, реагування на них»

Сьогодні, 15 квітня, презентовано результати оперативного моніторингу «Створення ґендерно чутливої системи ідентифікації без пекових викликів, запобігання таким викликам, реагування на них». Ця робота є складовою реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.

«Мета моніторингу – дізнатися про наявність у громадах мінімальних складових комплексного реагування на виклики безпеки в умовах агресії рф з урахуванням ґендерного підходу. Сьогодні, як ніколи раніше, важлива реалізація заходів Національного плану дій 1325 та його адаптації до викликів і завдань, пов’язаних із широкомасштабним військовим вторгненням рф на територію України», - зазначила заступниця голови Луганської обласної державної адміністрації, уповноважена з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків Катерина Безгинська.

Захід відбувся з ініціативи Інформаційно-консультативного жіночого центру за підтримки Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики Катерини Левченко.

Наразі Центром розроблений опитувальник щодо безпекових питань. Зокрема, стосовно наявності у громадах каналів термінового оповіщення, затверджених алгоритмів дій для реагування на кризові ситуації, штабів/комісій, перевірки доступності укриттів, проведення відповідних роз’яснень для працівників установ, організацій та жінок і чоловіків, які мають дітей тощо.

«Алгоритми дій в умовах війни потребують врахування, що традиційні ґендерні ролі покладають більше навантаження на жінок, зокрема, під час евакуації, підготовки до неї тощо, а також на осіб із сімейними обов’язками», - наголосила вона. - Тож вони потребують навчання навичкам, які можуть бути корисні у випадках надзвичайних ситуацій, та охоплювати не тільки працююче населення, а й зайнятих доглядовою працею або іншою роботою «поза офісом».

Було також наголошено, що до актів перевірки сховищ необхідно включити питання, що стосуються доступу і використання їх різними категоріями населення, зокрема, маломобільними.

Результати моніторингу запропоновано в подальшому врахувати під час внесення змін до Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.