Прес-центр24 липня 2018, 14:07

Лисичанськ – це Україна: у місті відбуваються заходи з нагоди його визволення

Сьогодні, 24 липня, в день четвертої річниці визволення Лисичанська від незаконних озброєних формувань, заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик разом з керівництвом міста, правоохоронцями, військовослужбовцями, волонтерами та небайдужими громадянами на мосту через річку Сіверський Донець запустила у повітря жовто-блакитні шари. У той же час група людей на байдарках пустили по течії річки вінок.    

Далі учасники мітингу вишукавшись колоною, прибули до пам’ятного знака загиблим військовослужбовцям генерал-майору, командиру військової частини 3011 Національної гвардії України Олександру Радієвському, полковнику Павлу Сницару та солдату Юрію Коцяру.

Вони вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку.

«Після звільнення Рубіжного та Сєвєродонецька, Лисичанськ був наступним. Тут декілька днів тривали жорстокі бойові дії, – згадує ті події Ольга Лішик. – Містяни залишали епіцентр боїв. Їм доводилось самостійно перетинали річку Сіверський Донець, бо міст був замінований. Жителі сусідніх міст анітрохи не вагаючись відгукнулися на заклик допомоги лисичан. Хто прихистив їх у своєму домі,  хто допоміг продуктами, одягом. Вони разом переживали ці події, а потім разом раділи перемозі».

Вона наголосила, що настане той день, коли всі ті міста, які зараз тимчасово знаходяться під незаконною владою окупантів, приєднаються до єдиної, незалежної України. І над кожною установою знов замайорить Державний Прапор України.

За особистий внесок у зміцнення національної безпеки, захист конституційних прав і свобод громадян, інтересів держави, професіоналізм, самовідданість, мужність, патріотизм та з нагоди 4-ї річниці визволення міста почесною відзнакою «За розвиток регіону» Ольгою Лішик нагороджені волонтер Олег Кострюков і завідувач Сектору у Луганській області Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Валерій Нагорняк.

Знаком пошани «Захиснику Луганщини» відзначено ветеранів АТО Юрія Кушніра, Володимира Стефанова, Віктора Хворостяна, Анатолія Хмару.

Почесною грамотою обласної державної адміністрації – волонтерів Олександра Кобзаря та Станіслава Розова, а також ветерана АТО Руслана Проскурдіна.

Також  учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих військовослужбовців 24-ї механізованої бригада – майора медичної служби Сергія Рокицького та солдата Павла Лейби.

Слід зазначити, що у цьому році на меморіальному знаку було встановлено пам’ятну дошку, на якій увічнена пам’ять ще одного визволителя міста – підполковника військової частини А1008, начальника протиповітряної оборони тоді 51-ї, а тепер 14-ї окремої механізованої бригади, Василя Спасьонова.

Підполковник Спасьонов, очолюючи штурмову групу, організував визволення вулиць Лисичанська від озброєних формувань. На жаль, 23 липня, група, що він очолював, попала у засідку. Василь Спасьонов отримав декілька поранень, але незважаючи на це, він до останньої хвилини свого життя, боровся з ворогом.  

Також у цей день о 16:00 розпочнеться святкова хода військовослужбовців та жителів міста. Учасники пройдуть від автовокзалу до площі Перемоги.

Там відбудеться парад військовослужбовців і військової техніки, а потім концерт військово-музичного центру сухопутних військ Збройних Сил України на Площі Перемоги.