Прес-центр5 липня 2018, 09:07

Молоді науковці Луганщини відвідали літні школи МАН

Нашу область представили чотири учні. Вони є членами Малої академії наук України представили Луганську область. Це – Кирило Кошеленко, переможець Всеукраїнського конкурсу «Кристали» (м. Лисичанськ), який був нагороджений путівкою до школи МАН. Марина Лисих, Андрій Куцький, Ілля Гайдук (м. Рубіжне). Поїздка відбулася за рахунок коштів обласного бюджету.

Делегацію учнів області очолювала педагог, керівник секції «Географія та ландшафтознавство» обласної очно-заочної школи Луганської малої академії наук учнівської молоді Ніна Куцька.

Всього у роботі школи взяли участь молоді науковці з 20 областей України. Для них були проведені три Всеукраїнські літні наукові профільні школи: хіміко-біологічна, математична і школа робототехніки та інформаційних технологій, які проходили на базі готельно-туристичного комплексу «Ксенія» (Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області).

Кожна школа розпочиналася з вечора знайомств і тренінгу на командоутворення. Окрім лекційних, практичних занять та експериментів, була запланована й програма дозвілля. Учні провели інтелектуальне змагання «Що? Де? Коли?», а також під час екскурсії пройшлися навколишніми теренами Наддністрянщини, прогулювалися катером по Дністру.

Також для МАНівців були організовані серія стратегічних ігор «Мафія», і спортивні розминки й змагання, гумористична та креативна презентація кожної з команд «Ліга сміху».

Школу з робототехніки та інформаційних технологій проводив кандидат технічних наук, доцент радіотехнічного факультету НТУУ «КПІ   ім. Ігоря Сікорського» Віталій Мосійчук. Під його керівництвом Кирило Кошеленко та Ілля Гайдук налаштовували «зір» робота, дізнавалися про основи Linux для Raspberry Pi, основи мови програмування Python, налагоджували систему безпеки переміщення робота.

Під керівництвом педагога хіміко-біологічної школи МАН, старшого наукового співробітника відділу полімерних композитів Інституту хімії високомолекулярних сполук НАНУ, кандидат хімічних наук Олександра Толстова – Марина Лисих та Андрій Куцький спеціалізувалися у школі на дослідженнях стану екології.

Молоді науковці Луганщини та їх керівник оволоділи навичками нестандартного підходу до розв’язання задач, навчилися створювати інноваційну техніку – від читання елементарних схем до демонстрування роботів на публіці.