Прес-центр21 травня 2017, 13:05

На Луганщині вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Мітинг-реквієм до 80-х роковин Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 рр. – відбувся біля каплиці пам`яті жертв Голодомору на території храмового комплексу «Лісова Дача» у Сєвєродонецьку.

У заході взяли участь заступник голови Луганської обласної державної адміністрації  Ольга Лішик, представники структурних підрозділів ОДА, учнівська і студентська молодь, військовослужбовці, співробітники правоохоронних органів, небайдужі мешканці області.

Трагічні сторінки історії того періоду, так званої «єжовщини», досі примушують стискатися людські серця. Це мільйони невинних жертв, покалічених доль – людей, розстріляних без суду і слідства, відправлених до таборів та на заслання, позбавлених своїх громадянських прав. Також велося переслідування дружин і дітей репресованих. Незважаючи на те, що минуло вже досить багато часу, пам’ять про велику трагедію назавжди вписана у літопис нашої держави.

«Згадуючи тих, хто постраждав та загинув внаслідок тотальних планових репресій Йосипа Сталіна, які були направлені на інакомислячих, зараз нам необхідно робити все можливе, аби цей гіркий досвід минулого ніколи не повторився», – зазначила Ольга Лішик.

Вона зауважила, що сучасна історія України також перетерпає наслідки жахливої агресії північного сусіда, через що на сьогодні там перебуває 37 наших політичних в’язнів.

«Ми не повинні замовчувати ці події, навпаки – потрібно боротися за наших співвітчизників. І тут, на Луганщині, де українські військові обороняють кордон, наш обов’язок – відкривати очі тим, хто ще досі сумнівається у тому, що країна-агресор зробила українцям в минулому, та як вона діє зараз», – додала Ольга Петрівна.

Як відзначила студентка третього курсу Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля Світлана Пєшкова, ми ні в якому разі не зможемо забути ці чорні сторінки нашої історії, підсумком яких стали мільйони вбитих, та спустошені душі тих, кому вдалося пережити ті страшні часи.

Після вшанування хвилиною мовчання жертв політичних репресій відбулася панахида за загиблими, яку провів Уповноважений представник Сєвєродонецької єпархії Української Православної Церкви ієромонах Мелетій.

Наприкінці всі учасники мітингу-реквієму поклали квіти до пам’ятного знака.